Konvergenční program: Schodek veřejných financí pod 3 procenta do roku 2014

Ministr financí Eduard Janota připravil plán, díky kterému by Česká republika měla znovu plnit maastrichtská kritéria. A to buď v roce 2013, nebo v méně optimistickém případě v roce 2014. Takzvaný konvergenční plán česká vláda musí odevzdat Evropské komisi, která Česko jasně upozornila na to, že by mělo do roku 2013 snížit schodek veřejných financí pod tři procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Janota (vlevo) s premiérem Janem Fischerem

Ministr financí Janota (vlevo) s premiérem Janem Fischerem | Foto: Tomáš Adamec

Před tím, než Česká republika odešle Janotův plán do Bruselu, ho ale musí schválit vláda. Ta ovšem jeho projednání na své pondělní schůzi odložila na 8. února. Jak řekl ministr Janota Rádiu Česko, vláda by mohla jeho návrh schválit v první únorové dekádě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem financí Eduardem Janotou

"Smyslem je naznačit strategii konsolidace. Smyslem je to provést v čase. Jestli stihneme do tří procent do roku 2013 nebo 2014 bude záležet na vůli a znamená to to, že pakliže se dostaneme na tři procenta, můžeme uvažovat o vstupu do eurozóny, nejdřív do systému směnných kurzů, a dva roky poté do eurozóny," uvedl Janota pro Rádio Česko.

Podle Janoty je podstatné, že se jedná o jakousi představu této vlády. "Konkrétní naplnění, jak se toho dosáhne, jestli více na straně daní či více na straně výdajů, to bude výsledek voleb, a to bude výsledek priorit, strategie vlády, která nastoupí po vládě Jana Fischera," dodal ministr financí.

Marián Vojtek, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme