Na Srí Lance poprvé po občanské válce volili prezidenta

Na Srí Lance se dnes uzavřely volební místnosti. Poprvé po 30 letech občanské války v nich obyvatelé ostrova rozhodovali v míru o budoucím prezidentovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Častý pohled Srí Lanky - badyán

Častý pohled Srí Lanky - badyán | Foto: Zuzana Hrdličková

O nejvyšší post v zemi se utkali dva hlavní kandidáti. Současný prezident Mahind Radžapakse, který voličům slibuje mír a oživení ekonomiky, a někdejší vysoce postavený generál Sarath Fonseka, který slibuje po vzoru Baracka Obamy "změnu" - tedy mír a oživení ekonomiky.

Oba kandidáti si připisují zásluhy o ukončení vleklé občanské války, což bylo jedno z hlavních témat prezidentských voleb. Kdo z nich má ale větší podíl na porážce separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu, se dá podle zahraničněpolitického komentátora Radiožurnálu Milana Slezáka těžko odlišit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Srí Lance se konaly předčasné prezidentské volby. Podrobnosti přiblížil na Rádiu Česko zahraničněpolitický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák.

"Protože vrchním velitelem armády byl současný prezident Radžapakse, zatímco výkonnou rukou, která se opravdu zasadila o vojenskou porážku Tygrů osvobození tamilského Ílamu, byl nepochybně bývalý generál Fonseka," uvedl na Rádiu Česko.

Oba kandidáti tak mají podle něj plné právo dovolávat se toho, že oni byli těmi vítězi, a také se obracet na největší voličskou základnu, což jsou Sinhálci. Oba také Srí Lance vyčerpané válkou slibují, že ji ekonomicky postaví na nohy.

"To bude ale velice obtížné. Jednak proto, že si válka vyžádala svoji cenu a ostrov se dodnes potýká s následky ničivého tsunami. A také proto, že svět není nadšen tím, že by měl ekonomicky pomáhat ostrovu, jehož prezident v době občanské války odmítl výzvy Západu, aby zmírnil boj proti Tamilským tygrům, protože tím trpí obyvatelstvo," uvedl komentátor.

Výsledky hlasování by podle Slezáka měly být oznámeny ve středu.

Ondřej Černý, Dana Votýpková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme