Dluhopisy ČD se nelíbí ministerstvu financí

České dráhy si podle ministerstva financí žijí nad poměry. Vydaly dluhopisy za dvě miliardy korun, ale podle ministerstva je nebudou schopné splatit. Navíc ohrožují splatnost svých jiných dluhů, za které ručí ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasněžená Praha 10.1.2010 - Hlavní nádraží

Zasněžená Praha 10.1.2010 - Hlavní nádraží | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Náměstek ministra financí Bohdan Hejduk ve Světě o jedné připomněl obavy jeho úřadu o splatnost emitovaných dluhopisů, která by měly být v roce 2012. "Existuje zde šest státem garantovaných úvěrů v celkovém rozsahu 5,6 miliardy, které budou splatné v letech 2013 až 2017."

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra financí Bohdan Hejduk a ekonomický náměstek Českých drah Michal Nebeský debatovali o dluhopisech ve Světě o jedné

Ekonomický náměstek Českých drah Michal Nebeský zas připomněl, že jeho společnost poprvé za rok 2009 měla zisk před odpisy zhruba ve výši 1,2 miliardy korun.

"Firma je schopná stát se standardním komerčním subjektem zajímavým pro investory a nejen pro banky, ale i pro investory, kteří si velmi hlídají své investice," poznamenal Nebeský.

"Máme jednoznačný právní názor, že souhlas nebyl nutný," řekl Nebeský na otázku, proč dráhy nerespektovaly odmítavé stanovisko ministerstva financí ohledně dluhopisů Českých drah z 25. listopadu.

Hejduk zase připomněl, že existují různé právní názory. "Dále s ČD jednáme, požadujeme od nich další, podrobnější podklady včetně podnikatelského plánu Českých drah, a budeme jejich finanční situaci posuzovat i do budoucna."

Milan Kopp, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme