Srbsko by mohlo brzy udělat další krok na cestě do EU

Srbové by mohli už brzy mít o něco blíž ke členství v Evropské unii. Srbko podalo přihlášku ke vstupu do sedmadvacítky na konci loňského roku. Evropská komise by teď měla žádost Bělehradu posoudit. Členské země Unie ji o to nejdřív musejí formálně požádat - taková jsou pravidla evropského bloku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bělehrad

Bělehrad | Foto: Turistička organizacija Beograda

Španělské předsednictví sedmadvacítky je přesvědčeno, že žádost by měla do Komise přijít co nejdřív. Zdůraznil to španělský ministr zahraničí Miguel Angel Moratinos.

"Čím dřív, tím lépe. Teď se ale ještě musíme poradit se všemi členskými státy. Ale opakuji: čím dřív, tím lépe," řekl Moratinos.

Teprve poté, co Komise vydá své stanovisko můžou začít rozhovory o přistoupení Srbska k Unii. Jeho naděje na členství jsou i do budoucna závislé především na míře srbské spolupráce s Mezinárodním tribunálem pro zločiny v bývalé Jugoslávii.

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme