Lyžařské areály v ČR jsou méně bezpečné než v zahraničí

České sjezdovky jsou méně bezpečné než ty zahraniční a lyžaři se na nich proto zraní častěji. S tímto zjištěním přišlo Sdružení obrany spotřebitelů, které provedlo anketu mezi tuzemskými pojišťovnami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezdovka v Petříkově

Sjezdovka v Petříkově | Foto: Ski Petříkov

Podle nich je milovníků zimních sportů čím dál víc a kapacity tuzemských lyžařských areálů nestačí.

Zástupkyně Sdružení obrany spotřebitelů Světlana Ryzková v Radiofoŕu potvrdila, že větší rizikovost přímo plyne z poddimenzovanosti lyžařských areálů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezpečnost sjezdovek v ČR. Téma pro zástupkyni Sdružení obrany spotřebitelů Světlanu Ryzkovou a předsedu Svazu provozovatelů lanovek a vleků Jiřího Bělunka.

"V praxi to znamená, že přibývá více lyžařů než se rozšiřuje kapacita sjezdovek. Sjezdovky v ČR jsou navíc užší a kratší než v zahraničí a dochází tak větší koncentraci kolizí. Ne všechny sjezdovky jsou navíc dostatečně udržované a náležitě značené," míní Ryzková a dodává:

"Na vině jsou ale také lyžaři samotní, kteří často nedodržují pravidla Mezinárodní lyžařské federace. Nerespektují ani obecné normy, které jim ukládají nosit například helmy během lyžování."

S tím ale kategoricky nesouhlasí předseda Svazu provozovatelů lanovek a vleků Jiří Bělunek.

"Sjezdovky v ČR jsou velmi dobře udržované, jsou pouze kratší než v zahraničí. Užší také nejsou. Areály bychom navíc leckdy rádi rozšiřovali, ale narážíme na trvalý odpor Lesů ČR a ochranářů životního prostředí," uvedl v Radiofóru Bělunek.

Podle Bělunka je nicméně trendem nebezpečná jízda lyžařů. "S příchodem carvingových lyží se provoz na sjezdovkách zrychlil a řada lyžařů tomu nepřizpůsobila chování. Měla by se zlepšit kontrola dodržování pravidel Mezinárodní lyžařské federace, a to ze strany kontrolních orgánů," uzavřel Bělunek.

Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme