Praze nehrozí vyškrtnutí z UNESCA

Do Prahy přijeli experti UNESCO, aby zkontrolovali, jak Praha nakládá se svými památkami. Zaměřili se hlavně na budovaný tunel Blanka, který podle některých znalců ohrožuje barokní hradby města. Památkář Josef Štulec, který na podobné kontroly UNESCO také jezdí, si myslí, že Praze nehrozí vyškrtnutí ze seznamu světového dědictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Východ, jenž se brzy promění ve výjezd, z tunelu Blanka.

Východ, jenž se brzy promění ve výjezd, z tunelu Blanka. | Foto: Tomáš Adamec

Podle Štulce je to spíš varování pro úředníky pražského Magistrátu, aby tak rozsáhlé projekty napříště hlásili mezinárodnímu výboru včas: "Zejména jsou ostražití vůči takovým velkým projektům, které můžou mít přímý dopad, tedy že by se kvůli ražení tunelu odbouraly barokní hradby, které jsou součástí toho statku."

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyškrtnutí Drážďan ze seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví mluvil na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu v Německu Jaroslav Šonka.

"Je celkem legitimní, že posílají odborníky, aby to na vlastní oči prohlédly, aby se seznámili s projektem a stupněm realizace a na základě toho k tomu vydali své stanovisko," dodává památkář.

Německé Drážďany o své místo na seznamu kulturního a přírodního dědictví loni v červnu přišly kvůli kontroverzní stavbě mostu přes Labe. Ten podle UNESCO rozdělil téměř 20 kilometrů dlouhé údolí a zničil jeho ,kulturní krajinu'. Rezervace byla teprve druhou přírodní památkou v historii, která byla ze seznamu vyřazena.

Michaela Vetešková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme