Drobní akcionáři ArcelorMittal Ostrava vyhráli u soudu

Krajský soud v Ostravě se zastal drobných akcionářů hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava. Zrušil část loňské valné hromady, podle které firma nevyplatí žádné dividendy. Jde o rozdělení zhruba pětimiliardového zisku z roku 2008.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ocelárna

ocelárna | Foto: Mittal Steel Ostrava

Drobní akcionáři byli podle soudu odstřiženi od jakýchkoli informací, což je zásadní porušení obchodního zákoníku a stanov firmy. Představenstvo mělo konkrétně zdůvodnit, proč navrhlo zisk nerozdělit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O soudním sporu drobných akcionářů s vedením ArcelorMittal Ostrava hovořil ve vysílání Rádia Česko ekonomický expert ČRo Miroslav Motejlek

Je to vůbec poprvé, co soud takto rozhodl. Jeden z minoritních vlastníků akcií ostravské huti Petr Červenka je s verdiktem spokojen.

"Dává nám zapravdu, že chování majoritního vlastníka vůči minoritním akcionářům není korektní a odporuje českým zákonům. Právo přece jenom jakž takž funguje a doby ranného kapitalismu tady už jsou snad pryč," poznamenal Červenka.

Právní zástupce ArcelorMittal Ostrava je ale opačného názoru a veškerá nařčení odmítá. Mluvčí společnosti Věra Breiová ČTK řekla, že firma zváží možnost odvolání proti rozhodnutí soudu.

Firma vydělává, dividendy nevyplácí

Jde o vleklý spor, který již překonal hranice České republiky. Stížnost mají na stole evropští komisaři i newyorská burza cenných papírů. Malým akcionářům se nelíbí, že společnost nevyplácí dividendy a peníze převádí na účet nerozděleného zisku z minulých let. Ty pak půjčuje svým dalším společnostem.

Jak připomněl ekonomický expert Českého rozhlasu Miroslav Motejlek, indický magnát Lakšmí Mittal vstoupil do bývalé Nové huti Ostrava v roce 2003. Firma pod jeho vedením úspěšně vydělávala, dividendy však nevyplatila ani jednou.

"Na účtech nerozděleného zisku momentálně leží více než 40 miliard korun a z těchto peněz minoritní akcionáři nemají vůbec nic. Naopak do skupiny ArcelorMittal jsou půjčovány peníze. Podle posledního údaje, který je k dispozici z konce roku 2008, tam byly půjčky ve výši 25 miliard korun," uvedl Motejlek.

Minoritní akcionáři podle něj drží dohromady asi 120.000 akcií. "To při férových cenách akcií je zhruba půl miliardy až miliarda korun. V nerozdělených dividendách tam mají také zhruba 400 až 500 milionů korun. Tyto peníze Mittal zadržuje a nechce o tom jednat. Jedná skutečně nekorektně," podotkl ekonomický expert Českého rozhlasu.

Martin Knitl, Martin Hromádka, Miroslav Motejlek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme