Filip Trejbal už nechce být smolař

Kdyby se vyhlašovala anketa Smolař sezóny, mezi lyžaři by ji v té minulé asi těžko mohl vyhrát někdo jiný, než Filip Trejbal. Pětadvacetiletý závodník stihl během několika měsíců zaměstnat lékaře několika různých oddělení. A na mistrovství světa startoval ve slalomu necelé tři týdny po operaci slepého střeva. Na olympijských hrách ve Vancouveru nic takového opakovat nehodlá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Trejbal

Filip Trejbal

Ve Val d´Isere závod nedokončil, takže riskoval vlastně zbytečně a blesková rekonvalescence po laparoskopické operaci přišla svým způsobem vniveč. Jen sponzoři mohli být spokojení. V tu chvíli už měl Trejbal za sebou potíže s oběma achillovkami a infekční angínou. V této sezóně je, zdá se, v pořádku a před jeho druhou olympiádou ho podobné neduhy netíží.  

„Já to radši zaťukám, protože už jsem si toho užil hodně. Už bych se opravdu nechtěl takhle protrápit další sezonou.“   Trejbal ví, co říká, protože zdravotní problémy ho provázejí v podstatě neustále. Od útlého věku má chronické potíže se zády a různá zranění v množství větším než malém lemují celou jeho kariéru. Minulá sezóna ale byla výjimečná a varující.  

„Beru to jako velký vykřičník, který mi říká – bacha, aby to nedopadlo jako loni. Začalo to achilovkami, pak se to převleklo přes angínu až to vyvrcholilo slepákem.“  

Přehrát

00:00 / 00:00

Profil Filipa Trejbala

Věčná škoda, že se záznamy z Trejbalovy kariéry mnohdy podobají chorobopisu, protože jinak platí za velký talent českého lyžování. Před pěti lety se v italské Bardonecchii stal juniorským mistrem světa ve slalomu, který je jeho nejsilnější disciplínou dodnes a bude na něj sázet i ve Vancouveru.  

„Pro lidi je lepší, když slyší, že Trejbal byl jednou desátý než když slyší, že byl čtyřikrát dvacátý. Takže určitě je lepší být v jedné disciplíně co nejlepší, než být ve všech průměrný. Slalom je pro mě jasná priorita i kdyby nebyla olympiáda. Jde mi to nejlépe a ta šance je o dost větší, než v ostatních. Pak superkombinace a uvidím, jak to bude s obřákem,“ hledí do nedaleké budoucnosti muž, který svým zjevem okamžitě upoutá pozornost.  

K jeho vizáži neodmyslitelně patří dlouhá bradka se dvěma voskem upravovanými ostny a kladný vztah k subkultuře hardrockerů dává najevo i nerozlučností s masivním řetězem okolo krku.  

„Ten řetěz mám i při závodech, je to stříbro a zatím drží. Už mi jedno očko prasklo, ale zatím drží. Já jsem jezdil i s prsteny, ale když jsem narazil do tyče, tak jsem je všechny rozlámal a už mě to nebaví spravovat.“

Jan Kaliba, Pavel Vácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme