Zvýšení mateřské na loňskou úroveň prošlo prvním čtením

Navýšení mateřské na loňskou úroveň dostalo u poslanců šanci. V prvním čtení totiž podpořili návrh ČSSD, který se tak snaží snížit dopady Janotova balíčku úsporných opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování v Poslanecké sněmovně. Ilustrační foto.

Hlasování v Poslanecké sněmovně. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Mateřská je tak teď ve sněmovně ve třech různých normách - v návrhu sociální demokracie, lidovců a v novele zákoníku práce, který sepsali komunisté a který je jako jediný těsně před závěrečným hlasováním.

Podle jejich poslance Miroslava Opálky by měly dál pokračovat všechny normy, aby se tak případně dalo čelit dalšímu schvalování v Senátu: "Vzhledem k tomu, že předpokládám, že Senát i prezident to budou vracet a mohou vzniknout různé varianty, tak jsme pro to, aby postoupily do dalšího projednávání všechny tisky - a pak se i variantně mohlo rozhodovat v Senátu."

Přehrát

00:00 / 00:00

O vrácení mateřské na úroveň z loňského roku diskutovali v Ozvěnách dne poslanci Zdeněk Škromach (ČSSD) a Alena Páralová (ODS)

Poslanec Zdeněk Škromach (ČSSD) doufá, že se nakonec podaří najít ve sněmovně dostatek hlasů i na případné přehlasování Senátu nebo prezidenta. Poslanci v prvním čtení podpořili i proplácení prvních tří dnů ošetřovného. Propuštění obou novel předcházela téměř čtyřhodinová debata. Před jejich přijetím varoval poslance jak premiér Jan Fischer, tak ministr financí Eduard Janota. Podle Fischera je nutné dodržovat úsporná opatření, aby se země dále nezadlužovala.

Pravici se nepodařilo prosadit návrh na zamítnutí těchto předloh. Úspěch návrhů zhodnotil místopředseda ODS a exministr práce a sociálních věcí Petr Nečas: "Znamená to jasné vyjádření sociálních demokratů, že je jim jedno, co se bude dít s veřejnými financemi, že pokračuje jejich předvolební populistická smršť."

Milan Kopp, Veronika Malá, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme