Na Haiti vytáhli 15 dní po zemětřesení ze sutin živou dívku

Záchranářům se na Haiti 15 dní po ničivém zemětřesení podařilo najít a zachránit živou sedmnáctiletou dívku. Je tak 135. Stala se tak 135 člověkem, který se z ruin dostal živý. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na očité svědky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemětřesení zničilo

Zemětřesení zničilo | Foto: Pavel Polák

Nalezená dívka Darlene Etienneová měla zlomenou nohu, byla velmi dehydrovaná, zesláblá a měla slaboučký puls. Záchranáři ji našli v troskách univerzity v haitské metropoli Port-au-Prince, kde studovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O humanitární pomoci na Haiti mluvila na Rádiu Česko koordinátorka organizace Člověk v Tísni Markéta Kutilová.

Podle záchranářů jsou podobné případy skutečně zázrak. Lidé totiž pod sutinami bez vody obvykle vydrží jen 72 hodin. Podle agentury Reuters ale děvče možná mělo k vodě přístup.

Haitská vláda oficiálně ukončila záchranné práce v sobotu. Lidé ale po svých blízkých pátrali často jen vlastníma rukama dál.

Humanitární práce pokračují

V ostrovním státě nadále působí humanitární organizace, jsou mezi nimi dvě koordinátorky organizace Člověk v tísni spolu s třemi lékaři a zdravotnickými pracovníky. Příští týden pak mají dorazit další dva humanitární pracovníci.

Co je náplní koordinátora popsala Rádiu Česko Markéta Kutilová: "Naším úkolem je připravovat práci a podporovat tým lékařů, který tady pracuje. Zároveň třeba já pracuji s místní partnerskou organizací na distribuci vody, kanistrů, stavíme záchody a zároveň teď přemýšlíme o tom, že bychom začali dělat projekty i pro děti. Také předpokládáme, že bychom vyjeli i mimo Port-au-Prince do oblastí na venkově, které jsou zatím humanitárními organizacemi opomíjené."

Humanitární pomoc koordinuje OSN, což se už poměrně daří. Na druhou stranu je ale podle charitativních pracovníků velký nedostatek stanů. Navíc se diskutuje o tom, kde by měly stát. Vedle toho v hlavním městě stojí řada kempů, z nichž jen některé jsou oficiální.

Velkou hrozbou nadále zůstává i riziko epidemií. Experti varují, že zdravotníky na Haiti ten největší nápor práce v těchto tropických oblastech teprve čeká. Podle Markéty Kutilové z Člověka v tísni se ale naštěstí výrazné komplikace zatím neobjevují.

Jak můžete pomoci?

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Ladislav Dvořák, Silvie Burjanková, Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme