Čína varuje Spojené státy: Neprodávejte zbraně Tchajwanu

Čína protestuje proti plánu Spojených států prodat zbraně Tchajwanu. Podle Pekingu by to poškodilo vzájemné vztahy. Čína se nevzdává myšlenky na znovu připojení ostrova, a to i silou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Nebeského klidu v Pekingu

Náměstí Nebeského klidu v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Washington chce Tajpeji dodat vojenský materiál za 6,5 miliardy dolarů, včetně útočných vrtulníků Black Hawk a protiraketových systémů Patriot.

Americký plán vojenské pomoci Tchajwanu odmítl čínský Úřad pro záležitosti ostrova. Už v úterý ho přitom kritizovalo ministerstvo zahraničí, podle kterého tím mohou utrpět vztahy mezi Washingtonem a Pekingem. Na prvním místě pak mezi ozbrojenými silami obou zemí.

Do USA má odletět náčelník generálního štábu Číny, americká strana zase plánuje návštěvu ministra obrany Roberta Gatese v Pekingu.

Spojené státy jsou hlavním spojencem Tchajwanu, se kterým sice neudržují diplomatické styky, ale uzavřely s ním smlouvu o pomoci v případě napadení.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme