Obama poprvé přednesl zprávu o stavu Unie

Americký prezident Barack Obama vyhlásil boj nezaměstnanosti. Ve své první zprávě o stavu Unie v Kongresu věnoval nejvíc prostoru ekonomice. Tvorbu nových pracovních míst přitom považuje za prioritu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: AFP

Prezidenta Obamu vítal, jak už je tradicí, několikaminutový bouřlivý potlesk. Někteří kongresmani si údajně obsadili výhodná místa už v osm hodin ráno, 13 hodin před projevem, jen aby byli vidět na všech hlavních televizních kanálech, jak si třesou rukou s prezidentem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev amerického prezidenta Baracka Obamy sledoval ve Washingtonu zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Obama pak připomněl, že se chopil úřadu za okolností, kdy Amerika vedla dvě války a nacházela se v nejhlubší ekonomické krizi od druhé světové války.

"Nejhorší je za námi, ale následky pohromy přetrvávají," uvedl prezident Obama s odkazem na vysokou nezaměstnanost a problémy na trhu s bydlením.

Proto vidí jako hlavní úkol pro sebe i pro Kongres nápravu ekonomiky. Situace na pracovním trhu mohla být podle něj ještě horší, nebýt legislativy o ekonomické obnově, známé jako stimulační balík. Přesto je nutné podpořit tvorbu pracovních míst, a to hlavně v malých podnicích.

"Uvědomuji si, že jsou zde úspěšné i neúspěšné příběhy a stále se mezi námi najde mnoho těch, kteří se ráno probouzí a nevědí, odkud přijde jejich další výplatní šek. Právě z toho důvodu je zvýšení zaměstnanosti naším hlavním cílem pro rok 2010," prohlásil prezident USA.

Proto navrhne použít desítky miliard dolarů, které vrátily banky z federální pomoci, pro tyto účely. Malé podniky mají navíc získat daňové úlevy za nové zaměstnance. Pomoci při tvorbě pracovních míst mají podle prezidenta Obamy i nové projekty výstavby dopravní infrastruktury.

Obama vyzval k přijetí reformy zdravotního pojištění

Ale aby v budoucnu stála americká ekonomika na silnějších základech, je nutná reforma finančního trhu, pokračoval Obama. Zabránit má podle něj opakování riskantních praktik finančních institucí, které za současnou krizí stály.

Změny potřebuje také energetika. Barack Obama mluvil o investicích do využití obnovitelných zdrojů a zmínil mimo jiné i potřebu čistých a bezpečných jaderných elektráren. Především ale vyzval Kongres k přijetí energetického zákona, který má pomoci v boji proti globálnímu oteplování.

Rovněž vyzval ke schválení reformy zdravotního pojištění, kterou se demokratům nedaří prosadit tak rychle, jak prezident Obama sliboval. Reforma by podle Obamy měla zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů nepojištěných Američanů.

Věcný projev baviče

O iniciativách, které americký prezident hodlá podniknout, mluvil souvisle přes hodinu. Jeho slova přerušoval jen potlesk hlavně demokratických zákonodárců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projevu amerického prezidenta Obamy hovořil v Ozvěnách dne Radiožurnálu novinář Erik Best

Zpravodajové hodnotí Obamovu zprávu o stavu Unie jako "věcný a střízlivý projev pro těžké časy, jimiž prochází Amerika".

"Myslím si ale, že Obama stále propaguje myšlenku, že Amerika může dělat cokoliv, co si usmyslí. A tam je propast mezi tím, co si myslí politici, a tím, co vidí normální občané. Polici ještě nepochopili to, co už chápou někteří Američané, že Amerika nikdy nebude taková, jako byla. Politici stále propagují to, že stačí udělat nějako změny a všechno se vrátí k tomu, jak to bylo," podotkl Best.

Ačkoliv Obamova první výroční zpráva nevyzněla triumfálně, jak by si sám přál, mu podle Besta pomohla i jeho schopnost baviče. "Bylo cítit projevu, že i když mluvil vážně, tak byl velice zábavný a půvabný, což mu velice pomáhá," dodal americký novinář.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme