Sníh zavál silnice i koleje, na Kolínsku uvízl v závěji vlak

Silný vítr, závěje a sněhové jazyky komplikují dopravu v celé republice. Silnice jsou sjízdné jen s nejvyšší opatrností. V Heralticích na Třebíčsku odpoledne zapadl autobus s cestujícími do příkopu a hrozilo mu převrácení. Hasiči ho po hodině ze závěje vyprostili. Nikdo nebyl zraněn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasněžená silnice

Zasněžená silnice | Foto: Jan Rosenauer

Sníh působí problémy také na železnici. Některé vlaky vůbec nevyjely a jiné zpožďují zaváté výhybky. Teď už jsou hlavní železniční tratě a koridory sjízdné, problémy trvají kvůli počasí jen na některých lokálních tratích. Například na trati z Kolína do Ledečka ve sněhové závěji uvízl osobní vlak. Všichni cestující jsou ale v pořádku.

Vlaky teď stojí mezi Bečváry a Ledečkem. V tomto úseku navíc není možné zavést náhradní autobusovou dopravu, protože pod sněhem jsou i místní silnice. Kvůli sněhu v kolejišti nejezdí na Kolínsku vlaky ani mezi Plaňany a Kouřimí. Tady sice dráhy nabízí náhradní dopravu, ta ale nezajíždí kvůli sněhu do všech obcí.

S omezenou železniční dopravou počítejte i na trati Praha - Kolín. Mezi Masarykovým nádražím a Českým Brodem některé vlaky vůbec nejezdí a naopak na českobrodském nádraží výjimečně zastavují vybrané rychlíky.

Se sněhem se ale potýkají i silničáři. Husté sněžení zkomplikovalo dopravu na dálnici D1. Po sedmé hodině se na 107. kilometru ve směru na Brno srazily dva kamiony a zastavily provoz na dlouhé dvě hodiny.

Neprůjezdná je i rychlostní komunikace R35 od Litovle směrem na Olomouc. Provoz blokuje hned několik dopravních nehod.

Liberec a další místa v kraji trápí silný nárazový vítr a husté sněžení. Autobusy městské hromadné dopravy mají problémy vyjet strmější silnice, řidiči osobních aut jsou často zablokovaní na svých parkovacích místech ve sněhových závějích. Stoupá také počet nehod nahlášených policii.

Nejhorší situace je mezi Libercem a Českou Lípou a v celém Podještědí, kde se cestáři snaží v některých vesnicích alespoň o to, aby na silnicích udrželi úzké průjezdné koridory.

Velké problémy mají řidiči i ve středních Čechách. Hlavně na otevřených místech, kde leží až půl metru navátého sněhu. České dráhy musely zrušit několik vlaků. Cestující musejí počítat, že vlaky mají zpoždění od patnácti minut do jedné hodiny.

Aktuální dopravní informace sledujte na speciální stránce našeho webu.

Středočeští policisté už museli řešit několik desítek dopravních nehod. Na silnici z Velkých Popovic k dálnici D1 se srazil kamion s autobusem. Silnice je téměř neprůjezdná a na místě se tvoří kolona. Pětikilometrová kolona se vytvořila i na příjezdu k dálnici D1 u Mrače na Benešovsku.

Silnice ale také namrzají. Ledovka pokryla například silnici z Kladna do Prahy.

Špatná je podle silničářů situace také na Táborsku. Na dálnici D3 od Tábora směrem na Prahu je vlivem silného sněžení snížená viditelnost.

Silničáři varují, aby řidiči do vyšších poloh na Táborsku vůbec nevyjížděli. "Na Šumavě, ale i na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Písecku se vlivem silného větru tvoří sněhové jazyky a závěje.

Například na východě Čech připadlo až několik centimetrů nového sněhu. Pluhy a sypače vyjely i na Jičínsko. "Silnice I. třídy jsou po tandemovém plužení. Následně se prováděla údržba II. a III. tříd," potvrzuje Jana Víchová z tamního dispečinku silničářů.

V současnosti podle ní jsou menší komplikace například na Sobotecku, kde v mírnějším kopci stojí kamiony. Od noci se nezastavili ani cestáři v Orlických horách.

Také Zlínský kraj má se sněhem problémy. Například v Beskydech napadlo až dvacet centimetrů.

Sněžit bude dál

Podle meteoroložky Dagmar Honsové nás sněžení čeká i zítra a také během celého víkendu. "Hlavně v noci z pátku na sobotu by sněžení mělo být na celém našem území intenzivnější, místy může napadnout až 15 centimetrů nového sněhu," řekla Honsová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteoroložka Dagmar Honsová na Rádiu Česko

Silný bude i vítr. V nárazech bude mít rychlost až 90 kilometrů v hodině. Koncem týdne navíc znovu zesílí i mrazy.

"Už nedělní ráno bude znovu velmi chladné. Místy při zmenšené oblačnosti naměříme až mínus 20 stupňů Celsia. Zatím to vypadá, že studené počasí vydrží nejméně do 10. února," předpověděla Honsová.

Igor Maňour, Ivana Bernáthová, Zdeněk Trnka, Michal Trnka, Martin Pařízek, Lenka Jansová, Irena Šarounová, Martin Pokorný, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme