Čína se postaví do čela mezinárodní mise proti somálským pirátům

Čína se bude podílet na velení mise proti somálským pirátům. S její koordinací námořních operací v Adenském zálivu souhlasily Evropská unie i Spojené státy. U afrických břehů teď operují plavidla čtyřiceti zemí. Čína se do podobné vojenské akce mimo své teritoriální vody zapojila vůbec poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská loď Bainbridge na cestě k somálským břehům

Vojenská loď Bainbridge na cestě k somálským břehům | Foto: www.navy.mil

Čína bude patrolovat v nejnebezpečnějším koridoru, který nyní střeží lodě Evropské unie, NATO a Spojenými státy vedené kombinované námořní jednotky. Společné velení bude mít rotující předsednictví, do kterého se zapojí právě i Čína.

Peking se k mezinárodní misi připojil v prosinci 2008. V současnosti má v oblasti Adenského zálivu tři vojenská plavidla, podle expertů ale vzhledem k nové roli bude muset svou flotilu posílit.

Somálští piráti totiž představují stále větší nebezpečí, nákladní lodě přepadávají až ve vzdálenosti tisíc námořních mil od afrických břehů. Za jejich propuštění pak požadují výkupné od dvou do sedmi milionů dolarů.

Robert Mikoláš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme