Západ pomůže Talibancům vrátit se do normálního života

Založíme mezinárodní fond, který pomůže vzbouřencům z Talibanu zařadit se zpět do afghánské společnosti. Oznámil to na vrcholné konferenci v Londýně britský premiér Gordon Brown. Summit tak dal zelenou snahám prezidenta Hamida Karzáího integrovat příslušníky vzbouřeneckého hnutí do běžného života.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník Tálibánu- ilustr. foto

Bojovník Tálibánu- ilustr. foto | Foto: Dana Wiesnerová | Zdroj: Český rozhlas

"Musíme sjednotit celou společnost. Dát šanci i členům Talibanu, kteří nepatří k žádné z teroristických sítí a uznávají naše zákony," řekl Karzáí. Podle něj jen tato strategie povede ke stabilitě a zajištění bezpečnosti v Afghánistánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednodenní konferenci v Londýně, která jedná o budoucnosti Afghánistánu, sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

Karzáí předpokládá, že by Afghánci převzali do dvou až tří let odpovědnost za bezpečnost ve větší části země. Zahraniční jednotky by se pak mohly z těchto oblastí, na které bude dohlížet afghánská armáda, stáhnout. Do pěti let by pak Karzáí chtěl mít kontrolu nad celou zemí.

Sám afghánský prezident ale dodal, že Afghánistán bude potřebovat pomoc Západu ještě dalších 15 let. Britský premiér Gordon Brown je odhodlaný pomoci s reintergací afghánských povstalců a zároveň oznámil vznik zvláštního fondu, který umožní vzbouřencům vrátit se do běžného života.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na londýnské konferenci o budoucnosti Afghánistánu Jaromír Marek mluvil na Radiožurnálu o podmínkách, které si západní země kladou, než finančně zemi pomůžou.

"Pro povstalce, kteří nepřijmou podmínky pro reintegraci, nemáme jinou alternativu než vojenskou porážku," uvedl britský premiér. Zároveň vyzval země sousedící s Afghánistánem, zejména Pákistán, aby pomohli vyřešit vleklou afghánskou krizi.

Musí skoncovat s korupcí

Půl miliardy dolarů v letošním roce ovšem dostane Kábul jen v případě, že zakročí proti všeobecné korupci, která je v zemi velmi přebujelá. Velká Británie slíbila, že pomůže vycvičit několik tisíc úředníků, kteří budou v boji proti korupci zásadní.

I Česká republika je dle ministra zahraničních věcí Jana Kohouta připravena přispět. O konkrétní částce se zatím nemluví a podle Kohouta bude odpovídat síle České republiky.

Jaromír Marek, Lenka Rafaelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme