Přes tisíc turistů zůstává dál odříznuto pod Machu Picchu

Více než tisíc turistů stále zůstává odříznuto poblíž známé incké památky Machu Picchu na jihu Peru. Kvůli sesuvům půdy tam jsou už několik dní. Evakuaci navíc komplikuje počasí. Turisté si stěžují na zmatek a na nepřehlednou situaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Machu Picchu

Machu Picchu | Foto: colorado.edu

Informace o počtu turistů ve vesnici pod Machu Picchu se různí, agentury uvádějí 1400 nebo také 1600 lidí, kteří tam po včerejší evakuaci zůstávají. Spí různě po hotelích, ve stanech, i v železničních vagonech.

Turistická infrastruktura pod Machu Picchu není příliš rozvinutá, většinou to vypadá tak, že se jede z Cusca ráno vlakem, za 4 hodiny se dojede do Aguas Calientes, autobusy pak všechny vyvezou nahoru, kde se udělá rychlá prohlídka a potom zase zpátky do Cusca.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor ČRo 1 David Koubek hovořil o situaci turistů u Machu Picchu na Rádiu Česko

Evakuace nepostupuje tak rychle, jak by si turisté přáli. Peruánská vláda sice nasadila 11 vrtulníků, včera se ale uskutečnilo jen 36 letů, při nichž bylo evakuováno skoro šest stovek osob.

Záchrannou operaci komplikuje prudký déšť, pršet, i když ne tolik, má ještě až do konce týdne. A podle úřadů bude evakuace ještě tak dlouho trvat. Problémem jsou možná také podemleté břehy v té vesničce, kde se stékají dvě prudké řeky. Je to v hlubokém údolí, kde bývá mlha, takže přistání vrtulníků je komplikované.

Stížnosti turistů na korupci

Někteří turisté si stěžují doslova na korupci, za místo ve vrtulníku do Cusca se prý musí platit i stovky dolarů či eur. Peruánský ministr zahraničního obchodu Martin Peréz tyto informace ale popírá, podle něj nikdo za evakuaci platit nemusí.

Na místě pochopitelně "vyletěly" ceny jídla a pití, což je v podobné situaci asi normální. Zásoby jídla a pití pomalu docházejí a nové tam není jak dopravit.

Marika Táborská, David Koubek, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme