Opeřený dinosaurus poprvé v živých barvách

Pruhovaný ocas a načervenalé peří - to je nová podoba dravého dinosaura Sinosauropteryxe, kterou odhalila skenovací elektronová mikroskopie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sinosauropteryx

Sinosauropteryx | Foto: University of Bristol, Jim Robins

Dravý dinosaurus Sinosauropteryx je vůbec nejprimitivnějším známým opeřeným dinosaurem. Dosahoval délky 120 centimetrů a žil v Číně před 125 miliony let. Při zkoumání zbytků jeho primitivního peří využili vědci z Bristolské univerzity skenovací elektronovou mikroskopii. Tento postup před časem aplikovali jejich američtí kolegové z Yaleské univerzity na 47 milionů let staré peří pravěkého ptáka, ve kterém našli stopy barevných pigmentů.

Snímky z elektronového mikroskopu ukazují, že i peří Sinosauropteryxe obsahovalo barevné struktury melanosomy. Vědci o nich věděli již dříve, ale pokládali je za pozůstatky bakterií, které po smrti dinosaura kolonizovaly měkké tkáně. Tým z Bristolu ale zjistil, že "design" těchto protáhlých sférických útvarů je identický s melanosomy, které můžeme najít v peří moderních ptáků. Vědcům se dokonce podařilo identifikovat typ melanosomů a určit tak původní barvu některých per. Podle nově rekontruované podoby nebyl Sinosauropteryx žádná šedá myška. Měl oranžově hnědé tělo, punkerskou chocholku peří na hlavě a jeho dlouhý ocas zdobily široké bílé a načervenalé pruhy.

Sinosauropteryx | Foto: University of Bristol, The Nanjing Institute

Zdroj: NewScientist, University of Bristol, Nature

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme