Alzheimer a cukrovka mají něco společného

Plaky bílkoviny amyloidu jsou průvodní známkou a také pravděpodobnou příčinou Alzheimerovy choroby. Nová studie ale ukazuje, že se mohou podílet také na vzniku dalšího onemocnění - cukrovky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Struktura beta-amyloidového proteinu

Struktura beta-amyloidového proteinu | Foto: The University of Pittsburgh

Pacienti s cukrovkou 2. typu postupně přicházejí o takzvané beta-buňky slinivky břišní, které produkují inzulín. Zánik buněk často doprovází akumulace špatně "poskládaných" molekul amyloidových polypeptidů (IAAPs), které jsou součástí jednoho z proteinů beta-buněk. K podobnému hromadění amyloidových proteinů dochází v mozcích pacientů s neurodegenerativními onemocněními - Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou nemocí a Huntingtonovou nemocí - kde molekuly amyloidu nakonec vytvoří toxické plaky.

Vědci z Kalifornské univerzity zkoumali, jestli se hromadění amyloidových polypeptidů mohou podílet na rozvoji cukrovky 2. typu. Zjistili, že uvnitř beta-buněk pacientů s cukrovkou 2. typu se formují malé "chuchvalce" amyloidových polypetidů. Chuchvalce poškozují buněčnou membránu, která je nezbytná pro sekreci inzulínu. Zároveň poškozují membránu životně důležitých organel mitochondrií, což může vyústit v rychlý zánik beta-buňky. Vědci se proto domnívají, že toxické polypeptidy amyloidu jsou dosud neznámým faktorem, který se podílí na rozvoji a progresi cukrovky 2. typu.

Diabetes | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zdroj: Science Daily, American Journal of Pathology

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme