Ministryně chce lepší podmínky pro studenty s handicapem

V minulém akademickém roce studovalo na vysokých školách pouze 500 studentů s handicapem. Velký počet handicapovaných studentů totiž myšlenky na studium hned zavrhne. Někde nemají bezbariérový přístup, na jiné škole jim zase nenabídnou individuální program. Navíc studenti s handicapem mají výdaje navíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Absolventka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petra Zlámalová je nevidomá. Vystudovala obor sociální pedagogika. Po celou dobu byla vynikající studentkou. Během studia ale narazila na jeden velký problém:

Přehrát

00:00 / 00:00

Klára Bílá: Ministerstvo školství připravuje lepší podmínky pro studium hendikepovaných studentů

"Nejvíce mi na univerzitě chyběla studijní literatura. Sháněla se špatně jak ta v běžném písmu, v univerzitní knihovně jí tehdy ještě byl nedostatek, tak jsem ji musela shánět buď v krajské knihovně, nebo také v jiných městech."

A potřebná literatura stojí také peníze. Mnozí se rozhodnou nestudovat právě z nedostatku financí. A to chce ministerstvo školství změnit.

Podle ministryně školství Miroslavy Kopicové by studenti s handicapem měli mít nárok na dvojnásobnou výši základního studijního grantu oproti zdravým studentům. Nárok na doplňkové granty na zvláštní pomůcky, zvláštní druh stipendií a rovněž aby výše úroku půjčky na životní náklady byla dotovaná státem.

Toto rozhodnutí podporuje i ředitelka Výboru Dobré vůle, Milena Černá: "Pokud k takovému kroku sáhne ministerstvo, tak určitě to u nějaké skupiny studentů vyvolá pozornost, protože ne každý chce jen brát. Jsou lidé, kteří chtějí ty peníze, které do nich byly vloženy, také vrátit."

"Pokud k takovému kroku sáhne ministerstvo, tak určitě to u nějaké skupiny studentů vyvolá pozornost, protože ne každý chce jen brát. Jsou lidé, kteří chtějí ty peníze, které do nich byly vloženy, také vrátit."

Ministryně Kopicová považuje za naprosto klíčové, aby byla odstraněna věková hranice 26 let pro nárok na finanční pomoc.

Milan Kopp, Klára Bílá, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme