Fed bude dál řídit Bernanke

Současný šéf americké centrální banky Ben Bernanke zůstane v jejím čele i ve druhém funkčním období. Americký Senát schválil jeho nominaci. Současné funkční období Bernankemu končí v neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Očekává se, že rozhodnutí senátorů bude dobrou zprávou pro finanční trhy. Řada kongresmanů, republikánů i demokratů ale Bernankovi vyčítá spolupodílnictví na laxní finanční regulaci, preferování zájmů Wall Street před zájmy obyčejných lidí a podíl na finančním kolapsu.

Bernankeho jmenoval do funkce předchozí republikánský prezident George W. Bush. Současný prezident Barack Obama jej pak jmenoval na další období loni v červnu. V prosinci získal Bernanke podporu v bankovním výboru Senátu.

Bernankeho, který se těší pověsti člověka, jemuž se podařilo zabránit hluboké ekonomické krizi, vyhlásil časopis Time osobností roku 2009.

Newyorská burza reagovala na zprávu o Bernankeho potvrzení ve funkci pozitivně. Spokojený je i Bílý dům, který Bernankeho prosazoval.

Milan Kopp, Zdenka Turková, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme