ODS chce prosadit projednání zákona o protikomunistickém odboji

Političtí vězni apelují na ČSSD, aby podpořila zákon, který by jim měl přinést morální odškodnění. ODS se totiž dnes znovu pokusí zařadit na program lednové schůze sněmovny senátní návrh zákona o účastnících protikomunistickéko odboje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová (vpravo)

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová (vpravo) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Ten se daří už druhým rokem komunistům a sociálním demokratům blokovat. Podle ČSSD je to proto, že autoři předlohy s nimi její podobu nekonzultovali a sociální demokraté k ní mají řadu výhrad. Dnes by měli mít poslanci ČSSD, jak řekl místopředseda strany Bohuslav Sobotka, volné hlasování.

"Musím říci, že pokud jde o tento návrh zákona, tak naši poslanci mají volné hlasování. Není tady žádné závazné stanovisko poslaneckého klubu a mohou se rozhodnout podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," upřesnil Sobotka.

Právě poslance ČSSD proto o podporu této normy požádala předsedkyně konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

"Je naprosto nepochopitelné, že dvacet let se ujišťujeme, že žijeme ve svobodě. Jak je možné, že ve svobodném státě, v tak vrcholném orgánu, jako je parlament, neprojde návrh zákona o třetím odboji, který nechce nic víc než morální satisfakci," podotkla Kavalírová.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme