Izrael prý zavraždil v Dubaji předního velitele Hamásu

V Dubaji minulý týden přišel o život přední činitel palestinského hnutí Hamás Mahmúd Mabhúh. Oznámilo to dnes vedení této ozbrojené organizace s tím, že velitele zavraždila izraelská tajná služba Mosad. Izrael se zatím k těmto tvrzením nevyjádřil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení Palestinci

Ozbrojení Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Palestinec údajně zavražděný Izraelem se jmenoval Mahmúd Mabhúh a patřil k činitelům Hamásu usazeným v syrském exilu. O život prý přišel 20. ledna, den po svém příletu do Dubaje. Podle Hamásu byl důležitým členem Brigád Izaddína Kasáma, tedy vojenského křídla hnutí.

Mabhúhovi je připisováno, že v roce 1989 stál za únosem a následnou vraždou dvou izraelských vojáků unesených z území Izraele. Podle dnešního tisku se v poslední době také podílel na pašování zbraní do pásma Gazy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Izrael prý v Dubaji zavraždil předního velitele palestinského hnutí Hamás. Podrobnosti přiblížil na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

"Padesátiletý Mabhúh pocházel s pásma Gazy. Různými způsoby se podílel na protiizraelských osvobozeneckých i teroristických aktivitách. Na základě toho mu v 80. letech Izraelci zbourali dům, potom byl také několikrát ve vězení. Z Gazy se mu ale podařilo uprchnout a od té doby působil v Sýrii," přiblížil na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Izrael v minulosti v zahraničí zavraždil řadu palestinských teroristů, velitelů i politiků. Před dvanácti lety se Izraelci pokusili v Ammánu otrávit politického vůdce Hamásu Chálida Mišala.

Příkaz k atentátu vydal Benjanin Netanjahu, který byl stejně jako dnes izraelským premiérem. Akce ale skončila fiaskem. Izrael musel dodat protilátky k Mišalově záchraně a učinit řadu ústupků jordánskému králi.

Incident může vyvolat odvetu

Atentát může podle Turečka vést k tomu, že palestinské ozbrojené skupiny se budou pokoušet o nějakou odvetu. "V těchto věcech lze těžko odlišit co je odveta a co je prvopočátek, protože obě strany své akce označují za odvetu," dodal Tureček.

Izrael také přes prostředníky jedná s Hamásem o výměně zajetého izraelského vojáka Gilada Šalita za stovky Palestinců. A podle zpravodaje může nynější incident v Dubaji ovlivnit toto vyjednávání.

"Hamás to může využít a jednání zmrazit. Mimochodem také bývá někdy zvykem, že pokud se o něčem jedná, obě strany si dají pokoj," uvedl blízkovýchodní zpravodaj.

Břetislav Tureček, Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme