29. 1.

29. leden 2010

Puerto Plata: Casita De Campo

Kubánský Buena Vista Social Club není jedinou skupinou, která přispěla k revivalu starých noblesních stylů z oblasti Karibského moře. Z Dominikánské republiky pochází 87letý kytarista a zpěvák Puerto Plata, který - podobně jako Ibrahím Ferrér, zpěvák z Bueny Visty, odešel před léty do "hudebního důchodu", v němž by setrval dodnes, kdyby ho před třemi lety neobjevil producent Benjamin de Menil a nenatočil s ním jeho debutové album. Důvodem, proč Plata na svoji první nahrávku čekal až do svých 85 let, byla mimo jiné i více než třicetiletá brutální diktatura generála Rafaela Trujilla. Ta byla sice ukončena atentátem roku 1961, ale její následky dlouho přetrvávaly. Trujillo považoval dominikánský styl bachanta, tedy bolera či taneční písně zpívané s jednoduchým doprovodem kytary, za podřadnou a škodlivou hudbu, kterou je třeba vymýtit. To se mu téměř podařilo, a až do 90. let jste se v dominikánském rozhlase ani televizi s kytarovými písničkami z venkova nesetkali. A právě tomuto stylu se Puerto Plata věnuje.

Mujer Perjura Brisa De La Tarde

Původně kubánská píseň Guantanamera se stala světovým hitem díky klasické americké folkové skupině Weavers, jejíž nahrávka pak inspirovala stovky coververzí po celém světě, z nichž ale velké většině chyběl půvab i kouzlo kubánského originálu. Ten vznikl před 90 lety, název Guantanamera znamená Dívka z Guantanama, kubánského pobřežního města, s nímž se dnes v médiích setkáváme bohužel ve zcela jiném, a daleko méně atraktivním kontextu. Hudební kultury Kuby i Dominikánské republiky jsou si navzájem blízká díky jazykově spřízněnosti, a tak není divu, že dominikánský zpěvák Puerto Plata má v repertoáru i kubánské skladby, včetně Guantanamery, které i ve svých 87letech dodává neopakovatelné kouzlo.

Guantanamera Autor: José Fernández

Lejana Tierra

Puerto Plata se ze své vlasti, Dominikánské republiky, vystěhoval na pozvání své dcery do amerického města Denveru. Kuriózní je, že o jeho koncerty je daleko větší zájem v Evropě, kam se chystá na turné letos na jaře. Vzpomínkou na tvrdé časy diktatury je následující píseň. V době represí se muzikanti stáhli do undergroundových klubů, písně si předávali ústně a často se pak nevědělo, kdo je autorem, což je případ skladby Los Perros, Psi, zpívá 87letý kytarista a zpěvák Puerto Plata.

Los Perros Porque No Ha De Ser

Lobatón

Dolores

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Puerto Plata

Spustit audio