Komise neodtajní korespondenci Blaira s Bushem

Někdejší britský premiér Tony Blair se právě zodpovídá za invazi do Iráku v roce 2003. Před týmem Johna Chilcotta je jeho hlavním argumentem, že útoky 11. září na newyorská dvojčata, výrazně změnily Blairův pohled na Irák.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tony Blair

Tony Blair | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Rušno je teď i před konferenční síní Královny Alžběty II., kde vyšetřování probíhá. Od časných ranních hodin se zde koná demonstrace proti iráckému konfliktu z roku 2003. Několik demonstrantů má na hlavě masku v podobně obličeje Tonyho Blaira a načerveno nabarvené ruce, symbol potřísnění krví.

Komentátoři zaznamenávají, že před vyšetřovacím týmem již vystoupila celá řada politiků mezi nimi bývalý ministr zahraničí Jack Straw a bývalý ministr spravedlnosti lord Goldsmith. Oba uvedli, že měli před vojenským zásahem značné pochybnosti o zákonnosti invaze.

Dnes je řada na Tonym Blairovi. Během jeho výpovědi se neočekává překvapivé odhalení, mezi jiným také proto, že korespondence mezi Tonym Blairem a tehdejším prezidentem Georgem Bushem není odtajněna.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme