Moravskoslezský kraj sužuje špatná kvalita ovzduší

Špatné rozptylové podmínky a vysoká prašnost sužovaly v průběhu týdne hned několik regionů. Nejhorší situace byla v Moravskoslezském kraji, kde hodnoty polétavého prachu v ovzduší mnohonásobně převyšovaly povolený limit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na areál společnosti ArcelorMittal Ostrava

Pohled na areál společnosti ArcelorMittal Ostrava | Foto: F. Tichý

Díky změně počasí se sice rozptylové podmínky ve čtvrtek zlepšily, přesto ale hodnoty polétavého prachu na severní Moravě zůstaly mírně nad povolenými limity a je jasné, že se situace může zase rychle zhoršit.

Podle ředitele odboru ochrany ovzduší z ministerstva životního prostředí Jana Kužela jsou příčiny špatné kvality ovzduší na mnoha místech České republiky v zásadě různé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvalita ovzduší v krajích. Téma pro ředitele odboru ochrany ovzduší z ministerstva životního prostředí Jana Kužela a primátora Ostravy Petra Kajnara.

"V některých místech je hlavním viníkem doprava, jinde domácí topeniště. Konkrétně v Moravskoslezském kraji je to kombinace všeho. Rovněž zde dochází ke směně emisi s polskou stranou. Pokud to ovšem dovoluje inverzní situace," řekl Kužel Rádiu Česko.

Smogová vyhláška

Jeho slova potvrdil také primátor Ostravy Petr Kajnar, podle kterého se má v dohledné době uskutečnit takzvaný česko - polský emisní projekt, který si klade za cíl zjistit jakou měrou oba státy přispívají ke zhoršené kvalitě ovzduší.

"Součástí projektu bude výstavba několika měřících emisních stanic, které budou monitorovat množství emisí z jednotlivých států. Už nyní se domníváme, že velká část škodlivin proudí do Moravskoslezského kraje právě z Polska, kde je soustředěn podobný typ průmyslu," uvedl Kajnar a dodal:

"Konkrétně v Ostravě je největším znečišťovatelem společnost Arcelor Mittal."

Zhoršování kvality ovzduší by měla zamezit nová smogová vyhláška, která platí od 19. listopadu a umožňuje omezovat výrobu firem, které ovzduší znečišťují. Podle Kužela už v minulosti toto nebo podobné opatření několik krajů využilo.

"Smogový a varovný regulační systém, od kterého se zmíněná vyhláška odvozuje, platí od poloviny 90. let. Naposledy byl využit v roce 1998. Nová vyhláška ale dosud použita nebyla," uzavřel Kužel.

Lukáš Vincourek, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme