Blair před komisí obhajoval okolnosti invaze do Iráku

Bývalý britský premiér Tony Blair je přesvědčen o správnosti společného postupu se Spojenými státy proti režimu Saddáma Husajna. Řekl to zvláštní vyšetřovací komisi, která zkoumá okolnosti vstupu Velké Británie do války v Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tony Blair

Tony Blair | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Členové týmu vyšetřovatelů se Blaira dopoledne dotazovali na jeho spolupráci s Američany v době před invazí do Iráku a odpoledne se soustředili na legálnost invaze.

Teroristické útoky z 11. září 2001 na Spojené státy, které připravily o život tři tisíce lidí, podle Blaira naprosto změnily pohled na riziko, jaké představoval tehdejší irácký režim.

"Pokud by ti lidé pod vlivem náboženského fanatismu mohli zabít 30 tisíc lidí, tak by to udělali," prohlásil někdejší britský premiér při slyšení před Chilcotovou komisí, která zkoumá okolnosti britské účasti na invazi do Iráku v březnu 2003.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý britský premiér Tony Blair dnes stanul před komisí. Více londýnský spolupracovník Ivan Kytka.

Dodal, že po 11. září tedy už zastával názor, že v tomto ohledu nelze za žádných okolností riskovat. "A podle informací, které jsme měli k dispozici, tak ti, kteří stáli za útoky na americké cíle, usilovali o zbraně hromadného ničení," uvedl Blair.

Na otázku, zda nebyla skutečnou příčinou britské invaze do Iráku snaha o změnu tamějšího režimu za každou cenu, jak sám Blair připustil v nedávném televizním rozhovoru, bývalý premiér odpověděl:

"Nepoužil jsem v tom rozhovoru termín změny režimu. Byl jsem jen ochoten připustit a připouštím to i teď, že kdybychom tehdy věděli, co víme nyní, tak bychom pro popis irácké hrozby použili zřejmě jinou terminologii. Ale v žádném případě by to nevedlo k zásadní změně naší pozice - totiž, že Saddám Husajn představoval bezpečnostní hrozbu."

Blair odmítl, že Bushovi slíbil vojenskou podporu bez vědomí vlády

Vyšetřovatele zajímalo, kdy a co přesně slíbil tehdejší britský premiér Tony Blair prezidentovi USA Georgi Bushovi. "Blair se opět veřejně dušoval, že pokud šlo o přípravu a dohodu s americkou stranou, v žádném případě se nezavázal k tomu, že vyšle do Iráku vojáky, aniž by o tom věděl britský kabinet nebo parlament," řekl na Rádiu Česko londýnský spolupracovník ČRo Ivan Kytka.

Komise se podle něj Blaira ptala také na "slavný" výrok ohledně irácké invaze, že Saddám Husajn je schopen použít zbraně hromadného ničení do 45 minut.

"Od tohoto čísla - 45 minut - dal Blair naprosto ruce pryč. Zopakoval, že to nebyl úřad britského premiéra, který těsně před invazí tímto číslem operoval. Uvedl, že to byly údaje od britských zpravodajských služeb," dodal Kytka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blairovo vystoupení před Chilcottovou komisí trvalo několik hodin. Shrnutí přinesl spolupracovník ČRo v Londýně Ivan Kytka v pořadu Stalo se dnes.

Výslech bývalého ministerského předsedy je považován za dosavadní vrchol práce Chilcottovy komise. Podle Kytky však přinesl další pochyby o tom, nakolik je šetření této komise prospěšné a nakolik jsou členové komise kompetentní.

"Hned několik komentátorů si během dne a večer všimlo, že nikdo během slyšení nezpochybnil Blairův argument -zdůrazňování souvislostí a spojitostí mezi útoky z 11. září na cíle v USA a údajnou hrozbou, kterou představoval Saddám Husajn", uvedl Ivan Kytka v pořadu Stalo se dnes.

Na demonstraci odpůrců války v Iráku 200 lidí

Před konferenční síní Královny Alžběty II., kde vyšetřování probíhá, se sešlo asi 200 demonstrantů protestujících proti iráckému konfliktu z roku 2003. Několik mělo na hlavě masku v podobně obličeje Tonyho Blaira a načerveno nabarvené ruce, symbol potřísnění krví.

"Demonstrace byla poměrně hlasitá a došlo tam nejméně k jednomu zatčení. Na druhou stranu se ale zdá, že britská účast na irácké válce patří především minulosti. Neplatí to však pro příbuzné skoro dvou stovek britských vojáků, kteří v Iráku padli," uvedl Kytka na Rádiu Česko.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme