Sněmovna dala šanci zákonu o protikomunistickém odboji

Účastníci protikomunistického odboje by se mohli dočkat morálního ocenění. Po dvou letech sněmovna poslala dalšího projednávání senátní zákonu o protikomunistickém odboji. Komunistům se nepodařilo zákon zamítnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová

předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová

Pokud by norma úspěšně prošla celým legislativním procesem, měli by účastníci odboje mít podle míry svého zapojení do boje s komunismem nárok na osvědčení účastníka protikomunistického odboje nebo odporu. Osvědčení má vydávat Ústav pro studium totalitních režimů.

Aktivní účastníci třetího odboje by měli získat především morální ocenění postavení válečných veteránů, nikoli finanční odškodnění. I to je podle předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděždy Kavalírové určitá satisfakce.

"Dostanou certifikát, že jejich předek nebo člen jejich rodiny byl účastníkem protikomunistického odboje. Pro mnoho lidí bude i tento papír znamenat strašně moc," myslí si Kavalírová.

Schůzi předsedal šéf komunistů

Velkým paradoxem při projednávání zákona bylo, že v tu dobu předsedal schůzi předseda KSČM Vojtěch Filip. I když návrh, který na program sněmovny prosadila ODS, podpořila i ČSSD, řada jejích poslanců má k němu výhrady.

"Problém vidím v tom, že to bude dělat ústav, jehož kompetentnost je velmi sporná. Navíc se domnívám, že by se to ocenění nemělo dekretovat, že by mělo být vyjádřeno nějakým jiným způsobem. Vidím to spíš jako politickou deklaraci než jako konkrétní skutek pro lidi, kteří by si to zasloužili," řekl například poslanec ČSSD František Bublan.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme