Izrael předal OSN odpověď na Goldstonovu vyšetřovací zprávu o válce v Gaze

Izrael předal OSN svoji vůbec první odpověď na vyšetřovací zprávu, která obviňuje armádu židovského státu z válečných zločinů při loňské válce v Gaze. Izrael v dokumentu tvrdí, že se držel všech mezinárodních pravidel pro vedení války a takzvanou Goldstonovu zprávu odmítá jako zaujatou. Při válce před rokem zahynulo 13 Izraelců a zhruba stokrát více Palestinců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polorozbořená budova

Polorozbořená budova | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Vyšetřovatelé OSN došli k závěru, že Izrael i palestinské hnutí Hamás záměrně útočili na civilisty. To ale Izrael popírá. Nadále sice odmítá nezávislé vyšetřování, jak požaduje OSN i například izraelský generální prokurátor. Izraelské vedení ale tvrdí, že vyšetřování prováděné armádou je dostatečné a že obvinění ze zločinů jednoznačně vyvrací.

Za Palestince slíbila vláda v Rámalláhu, že údajné zločiny také objasní. Předmětem vyšetřování však má být Hamás v Gaze, tedy úhlavní nepřítel vlády.

Hamás prohlásil, že na izraelské civilisty také nestřílel záměrně, ale že nemá přesnější rakety k zaměřování vojenských cílů. Tento výklad striktně odmítá Izrael i ochránci lidských práv.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme