Vláda s očkováním vojáků proti prasečí chřipce počká

Česká vláda se do pondělka rozmyslí, kdo bude v armádě očkován proti prasečí chřipce. Rozhodla o tom bezpečnostní rada státu. Podle premiéra Jana Fischera dostane vakcínu zřejmě jen polovina z původně uvažovaných šestnácti tisíc vojáků a civilních zaměstnanců. Rozhodnutí o tom, kdy ji vojáci dostanou, učiní hlavní hygienik Michael Vít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

inzulín

inzulín | Foto: Tomáš Adamec

Jak řekl prezident Václav Klaus, který se jednání rady také účastnil, státní orgány rozhodně nepodceňují riziko pandemie. On sám se ale očkovat nenechá.

"Jestli o něčem byla řeč, tak o přecenění nebezpečí. Šlo o to, kdo má být povinně donucen k očkování. Pozlobil jsem vládu tím, že jsem poukázal na to, že jestli někomu přikáží očkování, mělo by se předtím všech sedmnáct členů vlády nechat očkovat také, což by byl eventuální důkaz, že to vláda bere vážně," řekl Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Očkování proti prasečí chřipce u vojska. Téma pro předsedu České vakcinologické společnosti a epidemiologa Romana Prymulu.

V České republice byla zvolena strategie očkování rizikových skupin a klinické infrastruktury. Podle předsedy České vakcinologické společnosti a epidemiologa Romana Prymuly by se nyní měli nechat očkovat už jen dobrovolníci.

"Není nutné kohokoli nutit k očkování násilím," řekl Prymula Rádiu Česko.

Armáda po včerejším jednání Bezpečnostní rady státu zastavila povinné očkování vojáků proti prasečí chřipce. V případě nutnosti by mělo vakcínu získat na osm tisíc vojáků místo původně zvažovaného dvojnásobného počtu. Někteří vojáci, kteří měli očkování povinné ale očkování odmítali. Podle Prymuly je ale spíše důležité načasování vakcinace.

"Ať je rozhodnutí Bezpečnostní rady státu jakékoli, je důležité začít s očkováním co nejdříve. Jelikož jde o preventivní opatření, nelze čekat a podstupovat riziko, že přijde druhá vlna epidemie," zmínil předseda České vakcinologické společnosti.

Virus je nevypočitatelný

Někteří odborníci rozhodnutí Bezpečnostní rady kritizují. Druhá vlna pandemie je údajně vždycky silnější. Očkovat až po nástupu druhé vlny není tedy podle nich "korektní". Podle Prymuly ale přesný scénář v našich podmínkách nelze předvídat.

"Virus chřipky se chová vždy nepředvídatelně. Může například zmutovat nebo se nemusí vůbec zmiňovaná druhá vlna uskutečnit," uzavřel Prymula.

Lenka Buriánková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme