Zámek Moravský Krumlov se začne rekonstruovat

Jedna z nejhůře udržovaných památek jižní Moravy, renesanční zámek Moravský Krumlov, se už letos na jaře dočká opravy. Zámek patří společnosti Incheba a od šedesátých let minulého století je v něm prozatímně umístěna slavná Slovanská epopej Alfonse Muchy. Ta se nyní městu Moravský Krumlov prodraží, protože Incheba kvůli rekonstrukci zámku zvedla městu nájem za sály, kde je Muchovo dílo vystaveno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moravský Krumlov

Moravský Krumlov

Společnost Incheba zvedla Moravskému Krumlovu nájem za prostory, kde je vystavena Muchova Slovanská epopej. Konkrétně se jedná o Rytířský sál a Kapli v zámku Moravský Krumlov. Společnost jej vlastní od roku 2004. Už předloni chtěla městu vypovědět smlouvu. Místo deseti korun zaplatí město od ledna tohoto roku půl milionu korun ročně. Tyto peníze by ale měly částečně hradit rozsáhlou opravu památkově chráněného renesančního areálu. Reknostrukce by měla začít letos na jaře.

Podle starosty města Jaroslava Mokrého je to běžné tržní nájemné. "Došlo k oboustranné dohodě a za tyto peníze Incheba začne opravovat zámek," řekl Radiožurnálu. "První etapu zahájí Incheba na jaře tohoto roku a týká se opravy střechy nad Rytířským sálem". Právě v Rytířském sále je umístěna větší část cyklu slavného českého malíře Alfonse Muchy, který by chtěli radní hlavního města Praha co nejdřív umístit v Praze.

Posledním přáním výtvarníka totiž bylo darovat městu Praze cyklus dvaceti pláten o českých a slovanských dějinách. Zatím se víc než osmdesát let pro Epopej v české metropoli marně hledá místo. Poprvé a naposledy byla Epopej v Praze vystavena ve Veletržním paláci roku 1928.

Podle jihomoravských památkářů patří renesanční stavba zámku v Moravském Krumlově k nejhůře udržovaným historickým památkově chráněným areálům v regionu. Společnost Incheba proto opakovaně vyzývají k zahájení oprav. "Celkem by oprava zámku měla vyjít až na tři čtvrtě miliardy korun," řekl dále starosta Mokrý Českému rozhlasu.

Podle něj jde do městského rozpočtu z ročního vstupného za Slovanskou epopej až milion korun. "Takže si myslím, že polovinu z této částky můžeme obětovat na nájemné, jde o tržní nájemné, které není pro město ani nízké ani vysoké," dodává Mokrý.

Společnost Incheba je ve sporu s Hlavním městem Praha kvůli pojistce za vyhořelé levé křídlo Průmyslového paláce na Výstavišti. Nemohou se dohodnout, komu peníze z pojistky patří. Mimo to pražští hasiči ve správním řízení rozhodli, že společnost Incheba musí zaplatit kvůli požáru Průmyslového paláce pokutu až ve výši půlmilionu korun kvůli nedodržení požárních předpisů. Zahájení oprav zámku v nejbližších měsících potvrdili i zástupci společnosti Incheba.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme