Vedoucí Národní referenční laboratoře: Očkování vysvětlujme

Přesvědčování a dobrozdání lékařských kapacit zatím nezabírají, takže se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo hasičům, lékařům, vojákům a dalším lidem nutným pro zachování chodu státu dát očkování proti tzv. prasečí chřipce příkazem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Právě dnes jde s takovým návrhem na vládu ministryně Dana Jurásková , jak potvrdila v České televizi. Úsilí ministerstva se není co divit. Stát objednal milion vakcín, zatím dorazilo 250 tisíc a z nich se použila asi čtvrtina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková obhajovala očkování ve Světě o deváté

Prezident zásadně proti

Prezident Václav Klaus zásadně nesouhlasí s možností, že by vláda nařizovala povinné očkování proti prasečí chřipce. Označil to za pošlapávání lidské svobody. Navíc vyloučil, že by do skupiny, která by měla očkování povinné, patřil i on sám.

O preparát chápaný původně jako poukázka na život pro vyvolené zkrátka není zájem. Odmítá ho dokonce i část lékařů a množí se zprávy, že obavy z prasečí chřipky nafoukly farmaceutické firmy, část lékařů a my žurnalisté.

Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku, ve Světě o deváté řekla, že ona sama a další tamní pracovníci jsou proti pandemické chřipce očkováni.

K mínění Wolfganga Wodarga, ředitele zdravotní sekce Rady Evropy, podle něhož je tzv. prasečí chřipka jedním z největších zdravotnických skandálů století, na kterém vydělaly především farmaceutické firmy, Havlíčková namítla, že obezřetnost je na místě.

WHO jednala správně

"Opatření, která vydala Světová zdravotnická organizace byla indikovaná a v podstatě nebylo mnoho jiných možností. Protože se šířil a šíří virus, který má nové složení. Skutečnost, že průběh infekcí je mírný nebo středně těžký, je pro nás dobrá zpráva," uvedla Havlíčková a dodala:

"Nicméně pandemický charakter viru je zcela evidentní už z toho, že chorobě podlehlo poměrně dost mladých lidí. Je evidováno velké množství primárních virových pneumonií a komplikací, které se obvykle u běžné sezonní chřipky v takovém objemu nevyskytují."

Přehrát

00:00 / 00:00

Prospěšnost očkování rozebrala v Ozvěnýách dne Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku

Podle mínění Havlíčkové jednala Světová zdravotnická organizace správně, když v červnu vyhlásila šestý, nejvyšší stupeň pandemické ohroženosti.

"Proti chřipce se vždy očkuje, když je pandemická situace příznivá. Vakcína není téměř nikdy k dispozici před první vlnou, to není ani možné," připomněla Havlíčková. "Nyní první vlna odezněla a z historických zkušeností víme, že v různé, odstupu přichází vlna druhá." Právě období mezi těmito vlnami je vhodné k očkování.

Havlíčková za důležité považuje, aby očkování bylo vysvětlováno vhodnou formou. "Když se věc logicky a jasně vysvětlí, tak to eliminuje mnoho problémů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma očkování proti chřipce shrnula redaktorka M. Trusinoví ve Světě o jedné

V Ozvěnách dne zas Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoř pro chřipku připomněla, že kmen prasečí chřipky zřejmě už bude trvale kmenem lidským. "Je prokázáno, že závody, ve kterých se očkuje proti sezónní chřipce, mají menší nemocnost."

"Závažných komplikací u prasečí chřipky je více. Vysoká nemocnost byly u nás těsně před Vánoci. Nemůžeme míchat diagnostická čísla a čísla z laboratorních vyšetření, poznamenala Jiřincová.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme