Banky čelí kritice za nízkou úvěrovou aktivitu

Český ministr financí se chce sejít s šéfy největších bank, aby jim tlumočil stížnosti zaměstnavatelů i odborů, že málo půjčují malým a středním podnikům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Úmysl zahájit nové kolo individuálních jednání s bankami o zlepšení přístupu malých a středních podnikatelů k provozním úvěrům oznámila i Hospodářská komora.

Banky kritiku pochopitelně odmítají a cítí se i trochu dotčeny tím, že nejdřív se kvůli globální hospodářské krizi začaly chovat zodpovědně a šetřit. O rok později se už po nich ale zase chce, aby rozdávaly půjčky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom společnosti Partners Pavel Kohout hovořil ve Světě desáté o úvěrové politice

Ekonom společnosti Partners Pavel Kohout ve Světě o desáté připomněl, že obecně bývají menší a střední podniky pro úvěry rizikovější, avšak záleží na kritériích.

"Absolutní vrchol úvěrové aktivity byl v České republice v roce 2007," připomněl Kohout a možná se pak staly banky terčem kritiky svých zahraničních majitelů a tempo zmírnily.

Každoročně se médii přelévají zprávy o dalších rekordních, mnohamiliardových ziscích bank na českém trhu. Už méně se ale uvádí kontext - totiž že velké tuzemské bankovní domy jsou soukromé a většinou je vlastní zahraniční banky.

"V současné době jsou paradoxně české pobočky zahraničních bank v lepší kondici a ziskovější než jejich mateřské společnosti, které v některých případech musely být sanovány vládami jejich zemí."

Kohout také připomněl, že v této oblasti hraje roli nepřímý dopad úvěrové finanční krize a menší podniky často nesestavují správně byznys plán a projekce finančních rozvah. "Někdy i dobrá myšlenka zapadne, protože žádost o úvěr není podepřena dostatečně dobrou dokumentací."

Milan Kopp, Václav Pešička, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme