Africká unie má nového prezidenta. Kaddáfí neobhájil svůj post

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí neuspěl ve svých snahách setrvat v čele Africké unie. Rotační předsednictví převzal na další rok malawiský prezident Bingu wa Mutharika, který byl zvolen na víkendovém summitu 53 zemí Africké unie. Šestasedmdesátiletý malawiský prezident slíbil, že prioritou jeho předsednictví bude boj proti hladovění na africkém kontinentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afrika - ilustrační obrázek

Afrika - ilustrační obrázek | Foto: Fotobanka stock.xchng

Prezident Africké unie bývá volen na jeden rok a nemá tedy čas na radikální změny. "Je to do velké míry reprezentativní funkce a v africké realitě dost záleží na tom, jak se určitý politik nebo státník prosazuje. Africká unie je víceméně v počátečních fázích. Integrační proces v porovnání s Evropou je opožděn asi o půl století a naráží na obrovské problémy," vysvětluje afrikanista Vladimír Klíma.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém prezidentovi Africké unie mluvil na Rádiu Česko afrikanista Vladimír Klíma.

Podle něj jde hlavně o velké náboženské rozpory. "Je tam nevyvinutá infrastruktura, dosti nízká životní úroveň, problémy ve školství, zdravotnictví atd.," říká afrikanista.

Dosavadní předsedající stát Libye je navíc bohatým státem a tak mohla některým chudším státům finančně pomáhat. To ale v případě Malawi neplatí.

"Myslím si, že se to nedá za nového předsedy Africké unie očekávat, protože Malawi je země, která má dost svých problémů, než aby mohla někoho podporovat," dodává Klíma.

Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme