ČEZ slíbil nižší emise po rekonstrukci elektrárny Prunéřov

Elektrárenskému podniku ČEZ se nelíbí, že se ze schvalování rekonstrukce elektrárny Prunéřov stala politická záležitost. Ministerstvu životního prostředí nabídl, že bude garantovat po rekonstrukci vyšší účinnost a menší měrné emise v Prunéřově, než předpokládá v projektu, který schvaloval proces EIA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tepelná elektrárna Prunéřov

Tepelná elektrárna Prunéřov | Foto: ČEZ

Ten je nicméně podle ČEZu už uzavřený, vysvětlil člen představenstva firmy Vladimír Hlavinka: "Proces posuzování EIA byl podle zákonů České republiky už ukončen. Končí veřejným projednáním, sebráním všech stanovisek účastníků, následně jejich zapracováním a vypořádáním posudkáře s těmito stanovisky a doporučením posudkáře."

Přehrát

00:00 / 00:00

O rekonstrukci elektrárny Prunéřov mluvili v poledních Ozvěnách dne mluvčí ČEZ Ladislav Kříž a Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu.

"Následně do třiceti dnů, to znamená do lhůty 4. 1. 2010, mělo ministerstvo životního prostředí vydat souhlasné nebo nesouhlasné stanovisko. V tuto chvíli proběhla pořádková lhůta a my čekáme na reakci ministerstva životního prostředí," dodává Hlavinka.

Ministerstvo zároveň minulý týden oznámilo, že vše by ještě měli posoudit zahraniční experti. Mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž to hodnotí jako nestandardní postup: "Podle českých zákonů jsme všechno naplnili a doložili. Je zde kladný posudek posudkáře jmenovaného ministerstvem životního prostředí. Všechny aspekty byly z naší strany doloženy. V tuto chvíli jde už o jakýsi nestandardní krok, my se mu ale nebráníme a ani nám nic jiného v tuto chvíli nezbývá."

ČEZ tlačí na vládu, aby k modernizaci Prunéřova za pětadvacet miliard korun konečně zaujala stanovisko. Podle Kříže se zdržováním stavba zbytečně prodražuje: "U každé investice každý měsíc hraje svoji roli, protože tím se mění i veškeré ekonomické propočty dané investice. I ty měsíce nejsou z tohoto pohledu bezvýznamné a hrají velmi důležitou ekonomickou roli."

Podle ekologů ČEZ nevyužije nejmodernější technologie

Celý projekt ale zpochybňují některé ekologické skupiny. Podle nich by ČEZ ve třech blocích prunéřovské elektrárny mohl instalovat kvalitnější kotle nebo turbíny a snížit výrazněji škodlivé emise. Toto ale společnost odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debatu o obnově elektrárny Prunéřov II na Rádiu Česko přiblížila redaktorka Naďa Bělovská

"Naše řešení je i z hlediska ekologie to nejoptimálnější, protože musíme brát ohled na danou lokalitu, na množství uhlí, které v této lokalitě je. Použijeme úplně ty nejšpičkovější technologie, které jsou s ohledem na dané místo možné," vysvětlil Kříž.

Podle Jiřího Nezhyby z Ekologického právního servisu, ale ČEZ vůbec nedodržel základní požadavky státu: "ČEZ od začátku odmítá splnit požadavky ministerstva životního prostředí, které po něm už od léta 2008 požaduje, aby předložil účinnější variantu, protože projekt, který v Prunéřově navrhuje, je novým zařízením, pro které platí podle českých i evropských předpisů nutné dosáhnout účinnosti 42 procent."

Spor o tzv. nadkritický blok

ČEZ chce rekostruovat 3 bloky Prunéřova II, což je jeho nejmladší uhelná elektrárna, která byla zprovozněna na začátku 80. let. V současné době je největším zdrojem emisí oxidu uhličitého u nás. Teplo mimo jiní dodává do Chomutova, Jirkova a Klášterce nad Ohří.

Skupina ČEZ slibuje, že na obnovu elektrárny použije nejmodernější technologie, které zajistí výrazné snížení emisí jako CO2, tak oxidů dusíku i síry. Ekologické organizace ale argumentují tím, že pokud by společnost byla ochotna do přestavby investovat více peněz, mohly by být emise sníženy ještě mnohem výrazněji.

Například organizace Greenpeace propaguje využití takzvaného nadkritického bloku, což je podle ní v současné době nejlepší dostupná technologie.

"Nejlepší dostupná technologie, tak jak je definována dokumenty BREF a i evropskou i českou legislativou, je stejná, jako staví ČEZ v nedalekých Ledvicích, která má čistou termální účinnost alespoň 42 procent. To je ten takzvaný nadkritický blok, který využívá nadkritických parametrů páry," vysvětlil Jan Rovenský z organizace Greenpeace.

Vedení elektrárenské společnosti ale tyto argumenty ekologů odmítá s tím, že v případě Prunéřova není možné tzv. nadkritický blok postavit.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská, Naďa Bělovská, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme