Pokračují rusko-americké rozhovory o jaderném odzbrojení

Rusko a Spojené státy americké dnes pokračují v jednání o snížení stavu jaderných strategických zbraní. Při loňské návštěvě Prahy americký prezident Barack Obama sliboval, že novou smlouvu s Ruskem dojedná do konce roku. Mluvilo se o tom, že by smlouva mohla být hotová do 5. prosince, kdy vypršela dosavadní rusko-americká dohoda START. A uvažovalo se tehdy údajně o Praze, coby místě podpisu nové smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv a Barack Obama

Dmitrij Medveděv a Barack Obama | Foto: Bílý dům, Pete Souza

Pak chtěli Američané rozhovory uzavřít k 10.prosinci, kdy Barack Obama převzal Nobelovu cenu míru. Ani to jim nepodařilo. Rusko-americké rozhovory zatím uzavřeny nebyly a stále pokračují.

Vyjednává se o snížení počtu jaderných hlavic na 1500 až 1675 kusů, jaderných nosičů, tedy mezikontinentálních raket, ponorek a strategických bombardérů, by mělo zbýt 500 až 1100.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rusko-americkém vyjednávání o omezení počtu strategických zbraní mluvil na Rádiu Česko Miroslav Tůma, odborník na kontrolu zbrojení z Ústavu mezinárodních vztahů.

Nejtěžší bude ověřování dohody

"Velmi kritické bude vytvořit ověřovací systém, který by zahrnoval jak národní technické prostředky, tak ověřování na místě," říká Miroslav Tůma, odborník na kontrolu zbrojení z Ústavu mezinárodních vztahů.

Dosavadní smlouva s názvem START umožňovala vzájemné inspekce. Rusové si je ale podle informací BBC v nové smlouvě údajně nepřejí. Nelíbilo se jim, když se Američané byli podívat v jejich jaderném zařízení ve Votkinsku.

"Důvodů, proč se rozhovory zatím nepodařilo uzavřít, je víc. I když tento fakt jednání určitě ovlivňuje. V americkém tisku se také uvádělo, že by USA mohly používat na mezikontinentálních řízených střelách konvenční hlavice, místo jaderných hlavic. To je velmi citlivá záležitost. V této souvislosti je třeba si uvědomit, že Spojené státy a Rusko mají jaderné zbraně v tisících kusů. Ostatní jaderné země mají zbraní desítky až stovky, což je velký nesoulad," pokračuje Tůma.

Svět bez jaderných zbraní

Američané za Bushovy administrativy plánovali protiraketové základny v Polsku a České republice. Pak ale sami od tohoto záměru ustoupili a mluví o mobilní protiraketové obraně.

"V prosinci 2001 Američané jednostranně odstoupili od smlouvy o omezení systému protiraketové obrany ABM. Od té doby existuje určité napětí v této oblasti," objasňuje odborník na kontrolu zbrojení z Ústavu mezinárodních vztahů Miroslav Tůma.

Americký prezident má vizi světa bez jaderných zbraní. I o ní loni mluvil v Praze. "Úsilí o jaderné odzbrojení existuje od doby vzniku jaderných výbuchů po skončení druhé světové války. Projev prezidenta Obamy nicméně nastartoval velmi pozitivní proces, který bude několikaetapový. Nebude to záležitost jedné generace," dodává Tůma.

Martina Mašková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme