Praha je evropským drogovým rájem, píše německý deník Die Welt

Praha se stává evropským drogovým rájem. Píše to německý deník Die Welt, který citují Hospodářské noviny. Německý list upozorňuje na snadnou dostupnost drog v českém hlavním městě a nízké tresty, které v Česku hrozí za držení drog.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

narkoman, jehla, drogy (ilustrační foto)

narkoman, jehla, drogy (ilustrační foto) | Foto: Free Stock Photos

Vláda v prosinci upřesnila nový trestní zákoník, platný od 1. ledna. Podle deníku Die Welt je ale teď v Česku míra držení drog pro vlastní potřebu třikrát vyšší než v liberálním Nizozemsku. A Die Welt v tom vidí důvod k obavám - jak píše: "Amsterdam je včerejšek, budoucnost má jméno Praha."

"Krok vlády hodnotím velice pozitivně, protože je konečně trochu jasno. A srovnávat Prahu s Amsterodamem je naprosto scestná věc," řekl na Rádiu Česko vedoucí lékař Střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In Jiří Presl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s vedoucím lékařem Střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In Jiřím Preslem na Rádiu Česko.

Zdůraznil přitom, že v Praze žádné Coffe shopy nejsou a ani je nikdo neplánuje. "Amsterodam je proslavený právě tolerancí a faktickou legalizací marihuany a hašiše, což u nás nikdo neudělal a neudělá," dodal.

Evropské monitorovací středisko pro drogy a drogovou závislost uvádí, že nejoblíbenější drogou je sice v Evropě stále konopí, ale upozorňuje, že stoupá obliba heroinu.

"S tím nesouhlasím - v této oblasti pracuji už přes 20 let a slyšel jsem neuvěřitelné množství studii od různých evropských a jiných struktur o tom, která droga je momentálně nejoblíbenější. Ale situace je v zásadě dlouhodobě setrvalá a stabilní," uvedl.

Nejoblíbenější je konopí

"V České republice je uživatelsky nejoblíbenější drogou konopí v různých podobách a potom jsou to stimulační drogy - v Evropě všeobecně kokain, u nás pervitin a za nimi je heroin, který je v oblibě nižší, protože to není droga takzvané 'zábavy'," přiblížil Presl.

Co se týče počtu uživatelů drog v českých podmínkách, je podle Presla dlouhá léta situace stabilní. Naopak se dá říct, že počet problémových uživatelů tvrdých drog spíše klesá.

"Protože věkový průměr pacientů v léčbě se zvyšuje a dorostu nepřibývá. Samozřejmě obliba takzvaných 'rekreačních' drog, mezi které patří i alkohol, je velká," řekl Presl Rádiu Česko.

Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme