Misi ISAF v Afghánistánu akutně chybí výcvikové týmy

Mezinárodní mise ISAF v Afghánistánu potřebuje více týmů na výcvik domácích ozbrojených sil. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen chce o více odborníků na vojenský výcvik požádat členské státy Aliance. Posílení mise ISAF bude jedním z hlavních témat schůzky ministrů obrany zemí NATO na konci týdne v tureckém Istanbulu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu | Zdroj: 601. skupina speciálních sil

Spojenci i země přispívající do mise ISAF sice zvyšují počty svých vojáků, ale jde hlavně o bojové jednotky. Podle generálního tajemníka NATO ovšem v Afghánistánu chybí také trenéři, kteří vycvičí příslušníky domácí armády a policie.

"Stále nám chybí 21 týmů pro výcvik afgánských vojáků a potřebujeme také více než sto výcvikových týmů pro přípravu tamních policistů," prohlásil Andres Fogh Rasmussen.

Jak podotkl, toto je pouze současná naléhavá potřeba výcvikových odborníků. Pokud se má naplnit cíl, aby příští rok měly afghánské ozbrojené síly 300 tisíc členů, bude potřeba daleko víc výcvikových týmů.

Český ministr obrany přiveze proto již na nadcházející schůzku v Istanbulu rozhodnutí o vyslání patnácti našich vojáků pro výcvik afgánských policistů.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme