Kauza Diag Human: Stát další účastníky sporu bere, i když jsou 'neprůhlední'

Obě firmy, které se nově účastní sporu mezi Diag Human a státem, patří mezi offshorové společnosti s nejasnou majetkovou strukturou. Podle informací Rádia Česko je sice firma Towit Machinery švýcarská akciová společnost, ale 495 akcií z pěti set drží kyperský holding Stratus Holdings Ltd., pouze pět akcií je na jméno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud

Soud | Foto: Fotobanka stock.xchng

Towit Machinery ve Švýcarsku mimo jiné zastupuje českou strojírenskou skupinu Vítkovice Machinery Group.

Druhá z firem, Dumfries Holding, vznikla až 30. listopadu 2009 na ostrově Svatý Vincent a Grenadiny. Ostrov patří mezi daňové ráje řazené na takzvanou šedou listinu OECD. Sem se řadí země, které plně nespolupracují při potírání daňových úniků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kalvoda ke kauze Diag Human

V případě, že by Diagu Human i přezkumný senát potvrdil mnohamiliardovou náhradu škody, mohly by zhruba tři miliardy korun odejít ze státního rozpočtu na konta majitelů, jimiž může být de facto kdokoli.

Teoreticky tedy i český vlastník, který by tak mohl mít zájem na tom, aby stát arbitráž s Diag Human definitivně prohrál. "Ano, teoreticky je možné, že firmy jsou v postavení, kdy si mohou nechat poslat zhruba tři miliardy na karibské konto," řekl Rádiu Česko právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda.

Pohledávka na 25 procent

Obě firmy drží pohledávku na 25 procent vymožené částky, kterou jim prodal bývalý právník Diag Human Jiří Oršula. Rádiu Česko to potvrdil Jan Kalvoda s tím, že pohledávka Jiřího Oršuly ale nebyla nikdy uznaná.

Zatímco Oršulu jako účastníka sporu původní rozhodci vždy odmítli a jeho pohledávku zpochybňoval jak Diag Human, tak stát, u nových dvou firem je vše jinak. Diag Human proti účasti Towit Machinery i Dumfries Holding protestuje i nyní, stát ale tentokrát žádné námitky nemá.

Sylva Mašínová, která má případ na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na starosti, však s poukazem na mlčenlivost odmítla cokoli komentovat.

Jmenování bez konzultace

Podobně jako Petr Kužel, který je v kauze Diag Human předsedou rozhodčího senátu. Ten nové hlavní účastníky řízení jmenoval bez konzultace s ostatními rozhodci. "Nemůžu k tomu říct ani slovo. Na shledanou," řekl Rádiu Česko Kužel a zavěsil telefon.

Proti jeho postupu dopisem protestoval rozhodce jmenovaný firmou Diag Human, Švýcar Daman Della Ca. Třetí rozhodce, bývalý děkan právnické fakulty v Plzni, Milan Kindl zatím nereagoval nijak.

Jmenování Petra Kužela předsedou rozhodčího senátu Jan Kalvoda opakovaně zpochybňuje. Stížnost je nyní u Nejvyššího soudu.

Stížnost na 'nepovolanost rozhodce' je jedním z mála důvodů, kdy se strany arbitráže mohou po konečném verdiktu přezkumného senátu ještě obrátit na soud.

Marián Vojtek, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme