Kancléřka Merkelová podpořila nákup ukradených bankovních údajů

Sporný nákup ukradených bankovních dat o německých neplatičích daní výslovně podpořila spolková kancléřka Angela Merkelová. Výbušné informace o švýcarských kontech daňových hříšníků nabídl spolkové vládě neznámý informátor za 2,5 miliónu eur. Údaje o švýcarských kontech jsou ale podle všeho kradené a právě země helvétského kříže před jejich nákupem Berlín varuje. Rýsuje se tak diplomatická roztržka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

Ze švýcarských vládních kruhů zaznívá jednoznačně: "Nákup ukradených dat je ilegální a mohl by otřást vztahy obou zemí."

Angela Merkelová se o postupu v celé mimořádně citlivé kauze radila s ministrem financí Wolfgangem Schäublem. Jeho úřad doporučil podobný postoj, jako před dvěma lety, kdy Německo zaplatilo pět milionů eur zloději dat z jedné lichtenštejnské banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu nákupu ukradených bankovních dat mluvil na Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek.

Tehdy zpravodajská služba za ukradená data vyplatila pět miliónů eur. Mělo to velmi pozitivní dopad na daňové příjmy Německa.

"Opravdu vyděšení daňoví hříšníci, kteří si nezdaněné příjmy uložili v Lichtenštejnsku, se sami ve strachu hlásili úřadům. Řada případů skončila u soudu. Podle odhadů by nyní vláda mohla na daních získat až sto miliónů eur," říká Jiří Hošek, zpravodaj Českého rozhlasu v Německu.

Nyní chce informátor, kterým má být někdejší zaměstnanec ženevské pobočky britské banky HSBC, polovinu. Pro nákup bankovních dat usvědčujících z daňových úniků prý až 1500 Němců, má kabinet zelenou od levicové opozice. Naopak řada významných pravicových politiků má s heslem ,účel světí prostředky' vážný problém.

Jiří Hošek, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme