USA: Česko má stále problémy s lidskými právy

Spojené státy nadále kritizují Česko za porušování lidských práv. Právě zveřejněná výroční zpráva o stavu lidských práv konstatuje, že jsou u nás obecně lidská práva respektována, ale některé problémy zůstávají. Američané chtějí vést svět k demokracii a lidským právům a proto sledují 196 zemí, Česko nevyjímaje. Amnesty International ale Američanům vytýká, že se začíná prohlubovat mezera mezi jejich slovy a činy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skinheads

skinheads | Foto: Štěpán Kotrba

Zpráva konstatuje, že zákony a soudní systém dávají dostatečné prostředky, aby se Česko vypořádávalo s jednotlivými případy porušování lidských práv. Vyjmenovány jsou případy nadměrného použití síly za strany policie při výslechu v Ostravě a v Karlových Varech.

Zpráva upozorňuje na protahování soudního řízení a na přeplněnost věznic. Podle amerických měřítek jsou v česku diskriminovány ženy v zaměstnání a je problém s násilím páchaným na dětech. Pokračuje diskriminace Romů, občasné případy násilí skinheadů na Romech a výpady proti Židům.

Americká zpráva o stavu lidských práv ve světě zaznamenala i to, že jsou v Česku problémy s uzavíráním kolektivních smluv. Podle zprávy jsme také místem obchodování se ženami a dětmi.

Spojené státy se považují za lídra, který vede svět k demokracii a respektování lidských práv. U příležitost zveřejnění americké výroční zprávy o stavu lidských práv to řekl ministr zahraničí Colin Powel. Konstatoval, že ve světě bylo dosaženo pokroku v oblasti lidských práv, ale zároveň řekl, že na některých místech jsou stále lidem upírána základní práva. Ochrana lidských práv ve světě podle ministra slouží americkým národním zájmům.

Zpráva se zabývá 196 zeměmi a Američané posuzovali stejně všechny bez výjimky. Amnesty International zmiňuje to, že mučení lidí v Iráku je jedním z důvodů, kterým Američané ospravedlňují válku v Iráku a přitom přehlížejí špatné zacházení z vlastními vězni a jejich předávání do zemí, kde je riziko mučení. Colin Powel přiznal, že Spojené státy v některých oblastech spolupracují se zeměmi, které lidská práva porušují, ale snaží se i tuto oblast s nimi řešit.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme