Kvůli ukradeným bankovním datům hrozí roztržka mezi Německem a Švýcarskem

Německá kancléřka Angela Merkelová se jednoznačně vyslovila pro nákup odcizených bankovních dat údajných daňových hříšníků. Data mají dokazovat, že zhruba 1500 Němců převedlo své nezdaněné příjmy na švýcarská konta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

A. Merkelová

A. Merkelová | Zdroj: ČTK

"Co se týče cíle, měli bychom tato data získat, pokud se ukáží být opravdu relevantní," prohlásila nezvykle rozhodně šéfka spolkové vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ukradených bankovních datech, které usvědčují německé občany z daňových úniků, mluvil na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek.

Přitom uvnitř její strany se zatím našlo nejvíc odpůrců morálně pochybné transakce. Podpory se vládě dostalo ze strany policejních odborů, které nákup podle všeho odcizených dat považují za ospravedlnitelný.

"Musíme se držet linie, na které se spolková vláda dohodla v lichtenštejnské kauze," potvrdil závaznost dva roky starého precedensu ministr financí Wolfgang Schäuble.

Podle něj je nákup kradených dat právně obhajitelný. Někteří experti ale upozorňují, že by v případě žalob ze strany daňových hříšníků mohlo Německo tahat za kratší konec provazu. Spolkové vládě uvolňuje ruce fakt, že pro eticky kontroverzní obchod je i většina parlamentní opozice.

"Jedna věc je jasná. Kdo podvádí na daních a převádí peníze na švýcarská konta, musí vědět, že mu to neprojde," uvádí Olaf Scholz z SPD.

Diplomatická roztržka se Švýcarskem

Švýcarská vláda vzkázala, že při vyšetřování daňových úniků rozhodně spolupracovat nebude. Postup spolkové vlády označil švýcarský poslanec Pirmin Bischof za "moderní formu bankovního přepadení."

Jiří Hošek, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme