Tripartita bude znovu jednat o cestě Česka z krize

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se dnes znovu sejdou nad upraveným vládním materiálem o východiscích z krize a řešení jejích důsledků. Odborům a zaměstnavatelům se doposud vládní návrhy moc nelíbily. Odbory je kritizovaly za příliš velký důraz na rovnováhu příjmů a výdajů státu a opomenutí podpory nastartování ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Janota (vlevo) s premiérem Janem Fischerem

Ministr financí Janota (vlevo) s premiérem Janem Fischerem | Foto: Tomáš Adamec

Už na konci roku proto tripartita společně připravila 21 bodů, respektive krátkodobých opatření, která se týkají například zlepšení podnikatelského prostředí nebo povzbuzení zakázek tuzemských firem. Teď hledá průnik mezi vládními návrhy a opatřeními sociálních partnerů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před jednáním tripartity mluvil na Rádiu Česko zástupce zaměstnavatelů Zdeněk Liška.

Konkrétněji se k obsahu dnešní schůzky zatím ani jedna ze zúčastněných stran vyjadřovat nechce. Za Svaz dopravy a průmyslu to potvrdil jeho generální ředitel Zdeněk Liška:

"Od této schůzky si slibujeme, že dořeší některé věci, které budou na podporu hospodářského růstu. Dohodli jsme se na tom, že nebudeme zveřejňovat podrobnosti. Až po jednání."

Co by měl dokument obsahovat podle odborů, vysvětlil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor za ČSSD Milan Štěch:

"Jsme přesvědčeni, že musí jít ruku v ruce snaha o fiskální vyrovnanost, ale na druhou stranu i o fiskální podporu nastartování hospodářského růstu, který v budoucnu umožní lépe financovat všechny zdroje, které potřebuje společnost počínaje obcemi, kraji až po státní výdaje."

Dohoda je blízko

Podle předsedy odborového Svazu KOVO Josefa Středuly by se po měsících jednání mohlo podařit najít průnik mezi všemi návrhy:

"Poslední měsíce loňského roku zejména listopad a prosinec byly měsíce, ve kterých se velmi tvrdě a poctivě pracovalo. Věřím, že to, co bude projednáváno na jednání tripartity, spatří světlo světa a všichni budou moci následně říci, že sociální dialog v České republice má význam a smysl."

I premiér Jan Fischer potvrdil, že dohoda je po poslední schůzce na dosah: "Na jednání jsem cítil silnou vůli najít nejen v tomto dokumentu, ale i z toho, co přinesli do toho jednání sociální partneři, shodu na nějakém nejnižším společném jmenovateli a na opatřeních, která bychom společně odpracovali. A to není tak málo."

Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme