Dzurinda nebude kandidovat do slovenského parlamentu

Slovenskou politickou scénou důkladně zamíchal šéf nejsilnější opoziční strany SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Oznámil, že nebude kandidovat do parlamentu, aby posílil opozici. K tomu kroku ho však nedonutili straničtí kolegové nebo média, o jeho pád se postaral premiér Robert Fico, který oprášil starý skandál s financováním Dzurindovy strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

předvolební mítink Mikuláše Dzurindy

předvolební mítink Mikuláše Dzurindy | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli šest let starému skandálu s financováním strany nebude kandidovat do parlamentu vůdce slovenské opozice Mikuláš Dzurinda. Předsedou strany ale zůstává. Skandál rozvířil v rámci začínající předvolební kampaně premiér Robert Fico.

Kostlivec ve skříni visel dlouhá léta a šéf SDKU nedokázal vysvětlit, jak tehdy strana přišla k penězům. Složité klubko finančních vazeb vedlo přes sponzory do zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana rozebral kauzu ve Světě o jedné Rádia Česko

Toho využil premiér Robert Fico a spustil několika týdenní kampaň podloženou řadou dokumentů.

Mikuláš Dzurinda tvrdí, že nebude kandidovat do parlamentu, aby nekladl překážky pro stmelení opozice. Jeho cílem je podle jeho slov zbavit Slovensko Ficovy obludné politiky, která zemi dělá jen hanbu.

Dzurindův krok je velkým překvapením, avšak zůstává předsedou strany a po parlamentních volbách v červnu bude za stranu vyjednávat.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme