V Pardubicích dnes o budoucnosti silnice R35 a mezinárodního letiště

Kudy povede skutečná trasa rychlostní komunikace R35 a proč se už několik let nedaří získat strategického investora pro mezinárodní letiště v Pardubicích? Na tyto otázky se pokusí odpovědět dnešní odborná konference.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba silnice (ilustrační foto)

Stavba silnice (ilustrační foto) | Foto: F. Tichý

Rychlostní silnice R35 by se měla stát nejdelší komunikací v zemi. Původně kraj preferoval severní variantu, ale po několikaletých sporech s ekology, obcemi a sdruženími schválil variantu jižní.

Problémem se ale stala 10 kilometrová trasa okolo Litomyšle. Nejvyšší správní soud totiž vyhověl soukromému zemědělci Janu Vaňousovi, zrušil část územního plánu a odsunul trasu R35 více na sever od Litomyšle.

"Každá takováto komplikace samozřejmě ohrožuje R35. Do jaké míry, nejsme schopni v této chvíli úplně přesně říct," uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Druhým tématem konference je civilní mezinárodní letiště v Pardubicích, které skončilo po letech zisku ve ztrátě. Ředitel firmy EBA, která letiště provozuje, Jan Andrlík, neztrácí ale optimismus. "Ztráty z loňského roku jsme schopni nahradit ještě ze zisku z let minulých," uvedl.

Katarína Brezovská, Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme