Studie: Největším nepřítelem bankéřů není volatilita trhů ale politici

Největším nepřítelem bankéřů není podle některých expertů finanční nestabilita, ale politici. Potvrzují to prý výsledky o víkendu skončeného ekonomického summitu v Davosu, ale i dnes zveřejněná globální studie nazvaná Banking Banana Skins.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klienti u přepážky

klienti u přepážky | Foto: Archiv ČRo

Podle studie jsou to totiž právě politické zásahy, co oslovení bankéři, analytici sektoru a regulátoři z 49 zemí celého světa včetně Česka považují za největší riziko. Politika se tak během 15 let trvání průzkumu objevuje ve výsledcích poprvé - a hned jim dominuje.

"Je potřeba předeslat, že obavy z politických zásahů se týkají světových bankéřů a že to není případ bankéřů českých," zdůraznil na Rádiu Česko odborník na banky ve společnosti Procewaterhouse Coopers, která se na Banking Banana Skins podílí, Petr Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největším nepřítelem bankéřů není podle studie Banking Banana Skins volatilita trhů, ale politici. Hosty Rádia Česko byli odborník na banky Petr Kříž a analytik Petr Hlinomaz.

Nicméně opatření, o kterých se hovoří, je podle něj velice mnoho. Připomněl, že například prezident USA Barack Obama usiluje o oddělení investičního a korporátního bankovnictví, což byl model, který USA používaly již v minulosti.

"Dále hovoří o zmenšování bank, zvláštním zdanění bankovních zisků. Regulátoři hovoří o nutnosti zvyšovat vlastní kapitál bank. Politici usilují o regulaci bankovních bonusů, které se vyplácejí. A chystá se řada dalších regulatorních opatření," přiblížil.

"Obecně každá regulace a každý nový požadavek na informace a jejich správu nese sebou nějaké provozní náklady. V českých podmínkách by asi bylo největším nákladem navyšování kapitálu, nebo zvyšování vybavení vlastním kapitálem. Takové náklady by asi rozkolísaly zisky v nejbližších letech," uvedl analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Dodal, že v ČR by to mohlo být citlivější u Erste Bank než například u Komerční banky nebo i ČSOB.

Obnova důvěry mezi bankami a společností

Finanční sektor v současné době brzdí nedůvěra a nevraživost, kterou banky a bankéři mezi lidmi po celém světě budí. Potřeba obnovit důvěru mezi bankami a společností zaznívá mezi odborníky a také ve výsledcích studie Banking Banana Skins.

"Bankovní systém je pro fungování jakékoliv ekonomiky nenahraditelný. Takže lze předpokládat, že to bude určitý sňatek z rozumu, protože peněžní styk - vklady, úvěry - tady má bankovní sektor monopol. A dnes je politická poptávka po zásazích, regulaci a podobně. Očekávám, že zvítězí racionální přístup a relativně brzy dojde k obnovení vztahu, který fungoval v minulosti," dodal Petr Kříž.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme