V Bosně odkrývají válečné zločiny. Bosenští Chorvaté chtějí novou ústavu

V Bosně zatkli bývalého velitele speciální jednotky bosenské armády Zulfikara Ašpaga, a to za údajné válečné zločiny. Má nést odpovědnost za smrt nejméně 22 lidí v obci bosenských Chorvatů v obci Trusina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na cestě do Jabuky (Bosna a Hercegovina)

Na cestě do Jabuky (Bosna a Hercegovina) | Foto: Stanislav Miler

Balkánským zpravodaj Jaromír Janev ve Světě o desáté Rádia Česko připomněl, že Ašpagovi vojáci měli zastřelit 19 chorvatských civilistů a 3 válečné zajatce, kteří se vzdali už dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Janev ve Světě o desáté Rádia Česko mluvil o zatčení bývalého velitele speciální jednotky bosenské armády Zulfikara Ašpaga

"Byla to speciální jednotka Armády Bosny a Hercegoviny, která spadala přímo pod hlavní štáb." V našem povědomí zůstává, že bosenští muslimové a Chorvaté byli za války v Bosně spojenci, ale po část války stáli proti sobě, v letech 1993 a 1994.

Zulifkaru Ašpagovi je dnes 51 let, od konce konfliktu už uběhlo téměř šestnáct let. Nebyl dopaden dříve, protože zpočátku byla záležitost vedena jako národně osvobozovací boj bosenských muslimů a Chorvatů.

Janev také připomněl, že šest hlavních politických stran bosenských Chorvatů požaduje zrovnoprávnění svého národa s muslimy a Srby. Požadují, aby to zaručila nová Ústava Bosny a Hercegoviny. Je to poprvé, kdy se na tomto požadavku shodli politici zastupující názory většiny Chorvatů ve společném státě tří národů.

Chorvaté by tak v rámci společného státu získali podobnou autonomii, jakou mají tamní Srbové v Republice srbské. Tento požadavek má podporu bosenských Srbů a tentokrát i politického vedení v sousedním Chorvatsku. Bosenské Chorvaty přehlasují muslimové ve většině důležitých politických rozhodnutí Federace Bosny a Hercegoviny. Federace tvoří spolu s Republikou srbskou nepřehledný systém společného státu.

Jaromír Janev, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme