Bursík se bojí prolomení těžebních limitů. Fischer to popírá

Poslanec zelených Martin Bursík má obavy z možného prolomení těžebních limitů v severních Čechách. Podle něj jsou v rozporu některá tvrzení premiéra Jana Fischera a jeho kroky. Podle Fischera ale vláda těžební limity prolamovat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Bursík

Martin Bursík | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

"Já už nevím pokolikáté, opakuji znova, nevím už, jak bych to měl udělat. Tato vláda nebude prolamovat těžební limity," zdůraznil Fischer.

Do Litvínova měl minulý týden předseda vlády poslat dopis, ve kterém naznačuje možnost prolomení limitů. Bursík proto Fischera vyzval, ať dopis vysvětlí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poradce premiéra Vladimír Mlynář a Jaroslav Plesl z Lidových novin ve večerních Ozvěnách dne.

Současně také prohlásil, že proti němu uhelná společnost Czech Coal vede diskreditační kampaň. Její vedení prý má vazby na poradce premiéra Fischera Vladimíra Mlynáře, tvrdí Bursík.

To ale Mlynář důrazně popřel. "Mám pocit, že Martin Bursík zahájil volební kampaň. Nepracuji pro nikoho jiného než pro premiéra Fischera," reagoval poradce premiéra.

Bursík naznačil i možnost korupce

"Podle mého názoru tady je velmi silné úsilí uhelné společnosti ovlivnit a zlobbovat vládu tak, aby došlo k prolomení limitů a následující vláda, která vzejde poté z voleb, už v podstatě neměla manévrovací prostor a bylo už předem určeno, že tato vláda v nové energetické koncepci potvrdí tento krok. A budou se bourat vesnice a těžit další stovky milionů tun uhlí. Ano, toho se obávám." Řekl Bursík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnes je hostem Martina Veselovského poslanec za Stranu zelených Martin Bursík a ptáme se na vztah vlády a těžebních společností, jak daleko je Česká republika od prolomení limitů těžby uhlí a komu by tato skutečnost prospěla

Už dříve Bursík obvinil premiéra Fischera, že je pod vlivem uhelných lobbistů, a naznačil i možnost korupce.

Premiér v pondělí prohlásil, že není pod vlivem lobbistů spojených se severočeskými těžebními firmami. Proti podobným nařčením se prý hodlá bránit všemi prostředky včetně právních.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme