Čína varuje Obamu před setkáním s Dalajlámou

Spory mezi Čínou a Spojenými státy pokračují. Peking nově varuje amerického prezidenta Baracka Obamu před setkáním s Dalajlámou. Schůzka by prý výrazně horšila vztahy mezi oběma zeměmi. Spor mezi Washingtonem a Pekingem se rozhořel poté, co Bílý dům oznámil prodej zbraní Tchajwanu za 6,4 miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brána Nebeského klidu v Pekingu

Brána Nebeského klidu v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Přijetí Dalajlámy by bylo v rozporu s mezinárodně přijatelnými zvyky, prohlásil člen komunistické vlády Ču Wej-čchün, který nejvyššího tibetského duchovního označil za separatistu.

Čína Spojené státy varovala krátce po skončení rozhovorů mezi zástupci čínské vlády a Dalajlámy, vůbec prvních po 15 měsících. Obnovené jednání ale nepřineslo žádný pokrok, navíc Peking dal jasně najevo, že Tibeťanům žádnou širší autonomii nepovolí.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes také opět kritizovalo prodej amerických zbraní Tchajwanu, konkrétně pak pohrozilo samotným firmám podílejícím se na tomto kontraktu.

Mezi nimi je např. letecký výrobce Boeing, jehož dceřiná společnost McDonnell Douglas má dodat řízené střely za 37 milionů dolarů.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme