Brazílie schválila stavbu sporné vodní elektrárny v Amazonii

Brazílie otevřela cestu ke stavbě obrovské přehrady v Amazonii. Brazilská agentura pro životní prostředí stavbu nádrže s vodní elektrárnou po roce posuzování schválila. Vláda teď vypíše výběrové řízení na investora. Proti ohromnému projektu ale protestují ochránci životního prostředí i lidských práv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krásy pralesa

Krásy pralesa | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dobývání Amazonie pokračuje. Přehrada Belo Monte má být třetí největší hydroelektrárnou na světě. Vláda tak chce pokrýt rostoucí spotřebu elektřiny pro rychle se rozvíjející brazilskou ekonomiku.

Podle plánu vznikne zcela nová vodní plocha s několika hrázemi, která odvede vodu řeky Xingú a zaplaví pět set kilometrů čtverečních deštného pralesa. Ekologové varují, že zmizí vzácné ekosystémy. Ochránci původních obyvatel zase odmítají přemístění indiánských kmenů.

Elektrárna navíc podle odpůrců pojede v době sucha na pouhou desetinu výkonu. Brazilská vláda ale uklidňuje, že oproti projektu, zamítnutému před dvaceti lety, bude teď muset investor všechny škody kompenzovat; v přepočtu asi patnácti miliardami korun.

David Koubek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme