Fischer: Vláda nemá v úmyslu privatizovat pražské letiště

Vláda nemá v úmyslu privatizovat pražské letiště. Před poslanci to dnes řekl premiér Jan Fischer. Dolní komora totiž projednává zákon sociální demokracie, kterým by se měla privatizace zakázat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer ve sněmovně

Premiér Jan Fischer ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Návrh ale sněmovně vrátil prezident, i s ohledem na to, že se proti zákonu vyslovil Senát. Podle něj by zákon zasáhl do pravomocí vlády. Jan Fischer poslancům řekl, že s názorem prezidenta souhlasí:

"Na mě některá ta vystoupení v debatě působila tak, že je to zákon natolik speciální, že má zabránit této vládě, a právě této vládě, aby neučinila nějaké kroky. Ty sice koneckonců bývají a jsou v kompetenci exekutivy. Můžu vás ujistit, že tato vláda na základě analýz, které si provedla, nemá v úmyslu pražské letiště privatizovat. Žádné kroky v tomto směru nečiní."

Projednávání privatizace se odložilo

Dnes se tedy zákon o zákazu privatizace Letiště Praha dostal znovu k poslancům, jednání ale skončilo bez výsledku. Ostatně poslanci dnes neprojednali jediný zákon. Místo do obvyklých devatenácti hodin jednali jen do sedmnácti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O privatizaci pražského letiště a o obstrukcích v poslanecké sněmovně mluvili na Radiožurnálu sociální demokrat Milan Urban a občanský demokrat Oldřich Vojíř.

V době, kdy se na pořad dostal návrh ČSSD zakazující prodej ruzyňského letiště, si občanští demokraté vzali dvouhodinovou přestávku na jednání klubu. A protože do konce jednacího dne zbývaly právě dvě hodiny, předsedající Miroslava Němcová jednání o předloze přerušila a jednací den ukončila.

"Jde o zlomovou záležitost v souvislosti postavení sněmovny. Odmítáme, že jsme se uchýlili k obstrukcím. Jde o to, projednat tuto věc řádně," vysvětloval postoj ODS předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř.

"Jestli se jednalo o obstrukce nebo ne, nechť posoudí občané. Na příští týden ale zcela jistě svoláme či dvě mimořádné schůze sněmovny, kde chceme naše prioritní návrhy projednat," reagoval sociálnědemokratický poslanec Milan Urban.

Podle něj nepřipadá privatizace pražského letiště v úvahu: "My se na to díváme tak, že jako země, která nemá moře, máme letiště. Čili vzduch je naše moře. Tak jako přímořské státy mají výsostné vody, my bychom měli mít výsostný přístup do světa a svět do České republiky. Pak je tady spousta dalších ekonomických argumentů."

"Ale i přístavy či letiště mohou mít privátního majitele. Ta úvaha je špatná," nesouhlasil s Urbanem Vojíř.

Veronika Malá, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme